Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zomrel oceňovaný herec s jedinečným hlasom, bojoval s nevyliečiteľnou chorobou
Zdielať na

Zomrel oceňovaný herec s jedinečným hlasom, bojoval s nevyliečiteľnou chorobou

Zdroj: pexels.com

Nielen pre izraelskú kinematografiu a divadelnú scénu je veľkou stratou skon herca Chaima Topola, ktorý bol historicky prvým izraelským hercom nominovaným na Oscara a bol tiež držiteľom dvoch Zlatých glóbusov. Odišiel do hereckého neba v úctyhodnom veku 87 rokov po dlhých rokoch boja a trápenia s diagnózou Alzheimer. Nezabudnuteľný bol v úlohe Tovjeho v americkom muzikálovom filme Fidlikant na streche (1971), ktorý bol nominovaný na Oscara až v ôsmich kategóriách a napokon získal troch. Herec po sebe zanechal manželku, tri deti a vnúčatá.

​Už meno Topol napovedá, že slávny izraelský herec má predkov pochádzajúcich zo slovanskej oblasti, jeho rodičia boli ruskí prisťahovalci židovského pôvodu. Narodil sa 9. septembra 1935 v Tel Avive v starej časti Jaffa. Počas vojenskej služby bol pridelený do zábavnej jednotky a tam sa zoznámil aj so svojou budúcou manželkou Galiou. Od roku 1960 pôsobil v kočovnom súbore Bacal Jarok a v Haifskom divadle. Ako filmový nováčik zažiaril v roku 1965 v hlavnej úlohe vo filme Sallah Sabati, za ktorú získal Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Jeho charizma, hlboký hlas a talent vzbudili veľký záujem Hollywoodu, kde ho potom obsadili do viacerých filmov ako Flash Gordon (1980) v úlohe doktora Zarkova či do bondovky Len pre tvoje oči (1981) ako Columba po boku James Bonda s podaní Rogera Moora. 

V rokoch 1966 až 2009 si zahral na divadelných doskách postavu Tovjeho vo Fidlikantoch na streche či už v Tel Avive, ale aj v londýnskom West Ende či na Broadway až v neuveriteľných 3 500 predstaveniach. Pritom vraj hudbu vnímal ako "organizovaný hluk", spomínal, že do jeho dvanástich rokov nemali doma rádio, a tak ju ani nepočúval a nevie hrať ani na žiaden hudobný nástroj. Topol bol tiež uznávaným dabingovým hercom, spevákom a výtvarníkom. Pred ôsmimi rokmi mu udelil premiér Netanjahu Izraelskú cenu, ktorá je považovaná za najprestížnejšiu a najvyššiu formu vyznamenania v oblasti kultúry.

Chaim v úlohe Tovjeho vo filmovom prevedení hry Fidlikanti na streche: 

Po jeho skone vydal súčasný izraelský prezident Isaac Herzog vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom mu vzdal hold. "Od huslistu na streche po strechu sveta, Haim Topol, ktorý od nás odišiel, bol jedným z najvýznamnejších izraelských scénických umelcov, talentovaný herec, ktorý dobyl mnohé javiská v Izraeli i v zámorí, zaplnil plátna kín jeho prítomnosťou a predovšetkým vstúpil hlboko do našich sŕdc," vyzdvihol hercov význam s tým, že bol jedným "z velikánov izraelskej kultúry a bude nám veľmi chýbať". Vyzdvihol aj jeho zásluhy charitatívnej oblasti, kde inicioval projekt zriaďovania táborov pre handicapované deti židovskej aj arabskej národnosti. 

Chaim Topol bol vo svete divadla a filmu významnou osobnosťou:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Chaim Topol (@chaimtopol)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie