Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Detaily poslednej rozlúčky s Jakubiskom! Mnoho podobného s pohrebom Karla Gotta!
Zdielať na

Detaily poslednej rozlúčky s Jakubiskom! Mnoho podobného s pohrebom Karla Gotta!

Archívna reportáž

Posledná rozlúčka so zosnulým slovenským režisérom Jurajom Jakubiskom (†84) sa bude konať v Prahe. Miestom rozlúčky bude katedrála svätého Víta na Hradčanoch. Ceremoniálny obrad sa uskutoční v sobotu 4. marca o 13:00 za účasti režisérových najbližších, vybraných hostí, ako aj verejnosti. Na tomto mieste sa konala v roku 2019 aj posledná rozlúčka s legendárnym spevákom Karlom Gottom (†84). Význam oboch umelcov bol pre český a slovenský národ obrovský a toto historicky významné miesto im preto na ich poslednej ceste právom náleží.

​Snáď najvýznamnejším hosťom, ktorý sa má zúčastniť poslednej rozlúčky s režisérom Jurajom Jakubiskom, bude bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus (81). Vekom rovesníci si mali byť blízki aj v mnohých názoroch a ich vzťah by sa dal nazvať aj rodinným. Klaus oceňoval Jakubiskovo umenie a nazýval ho "filmovým kúzelníkom", ktorý ho fascinoval nepretržite 50 rokov, odkedy uvidel prvýkrát jeho film. "Veľký človek, úžasný filmár a dobrý priateľ," vyjadril sa o ňom s uznaním tento politik, ktorý má veľký vzťah k umeniu. Práve Klaus pritom bude mať česť rečniť nad rakvou zosnulého majstra, píše portál Blesk.cz.

Na rozdiel od exprezidenta Klausa sa zádušnej omše za Jakubiska nezúčastní súčasný dosluhujúci prezident Miloš Zeman (78), ako oznámil jeho hovorca Jiří Ovčáček. "Pán prezident pošle veniec so stuhou prezidenta republiky," dodal. Nepochybne si aj on vážil dielo Juraja Jakubiska, keďže mu ešte v roku v roku 2016 udelil a osobne odovzdal počas ceremoniálu na Hrade Medailu za zásluhy 1. stupňa. Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Dominik Duka, ktorý sa za režiséra modlil aj v roku 2012 pred jeho podstúpením transplantácie srdca. Rovnako odslúžil omšu v roku 2019 pri poslednej rozlúčke s Karlom Gottom. 

Za velikánom kinematografie smútia mnohí umelci:

​Veľkoleposť historického miesta s najväčšou a najvýznamnejšou českou katedrálou, ktorá je dominantou Pražského hradu, je nádhernou kulisou podobnou tým, ktoré Juraj Jakubisko tak veľmi obľuboval vo svojich veľkofilmoch, a údajne to bolo aj jeho želanie. Do jej priestorov pojme veľa ľudí, ktorých vdova a jeho najbližší očakávajú, že prídu ako z Česka, tak aj Slovenska, aby sa mohli rozlúčiť s výnimočnou osobnosťou na tomto výnimočnom mieste. Pravdepodobne sa bude odtiaľ vysielať posledná rozlúčka s Jakubiskom v priamom televíznom prenose.         

Medzi blízkych priteľov a fanúšikov Juraja Jakubiska patril aj český prezident Václav Klaus: 

Súvisiace články

Najčítanejšie