Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Herec Jiří Dvořák otvorene o rakovine! TOTO priznal priateľ moderátorky Martiny Zábranskej!
Zdielať na

Herec Jiří Dvořák otvorene o rakovine! TOTO priznal priateľ moderátorky Martiny Zábranskej!

Zdroj: Instagram/MZ

Počet onkologických pacientov neustále pribúda alarmujúcim spôsobom. V ich neľahkom boji s touto zákernou chorobou sa im rozhodlo pomôcť aspoň virtuálne zopár zanietených odborníkov a nadšencov. V Česku vlani v októbri sa objavil nový webový portál OnkoFit.cz s cieľom poskytnúť vzdelávacie služby pacientom a ich rodinným príslušníkom, aby zlepšil pomocou rád vo videách ich kvalitu života, najmä ukážkami príkladov vhodnej fyzickej aktivity. Postupne sa k tomu bude pridávať aj psychologické poradenstvo a rady ohľadom životného štýlu. Tvárou a ambasádorom tohto projektu sa stal sympatický herec Jiří Dvořák (55).

​Aj keď, našťastie, on sám nemá problém s týmto najobávanejším strašiakom, u svojich blízkych videl, čo to narobí s človekom, keď sa dozvie krutú diagnózu s názvom rakovina a následne s ňou musí bojovať. Častokrát je bezradný ako on, tak aj jeho najbližší, čo robiť popri zdravotníckej liečbe doma v súkromí. V spolupráci Fakulty športových štúdií a Masarykovho onkologického ústavu vznikol projekt Onkofit s pár nadšencami z radov odborníkov, a Jiří sa snaží byť nápomocný. 

Pre Děčínsky denník herec vysvetlil, čo predchádzalo jeho rozhodnutiu sa stať ambasádorom tohto zaujímavého projektu. "Nie je to tak dávno, čo zomrel manžel mojej mamy. Rakovina pankreasu. 'Našťastie' to išlo dosť rýchlo, takže sa dlho netrápil. Sedieť doma, čumieť do steny, ľutovať sa a nariekať nad nespravodlivosťou sveta je cesta do pekla. Po prvé to ničomu a nikomu nepomôže a po druhé, začnete tým byť protivný svojmu okoliu. A práve okolie vám môže pomôcť najviac. Ale, samozrejme, každý musí začať od seba. Tak preto," zdôvodnil Dvořák svoje rozhodnutie zapojiť sa do projektu. "Je to choroba. Zlá choroba. Za určitých podmienok sa s ňou však dá celkom slušne bojovať a s trochou šťastia ju aj poraziť," mieni.

Jiří ako čert Uriáš vo filme Anděl Páně 2: 

"Chce to vôľu, čas, prevenciu a hlavne to šťastie. A mať okolo seba niekoho, kto vás v tom nenechá samého. A keď sa tomu peklu, a ono to niekedy peklo je, postavíte čelom a bojujete, zistíte, že máte okolo seba veľa ľudí, ktorí budú do roztrhania tela robiť všetko pre to, aby vám pomohli. A už len tento samotný fakt môže veľmi pomôcť," vysvetľoval herec, ako si môžu pomôcť všetci chorí aj zdraví navzájom. K liečbe rakoviny pozitívne prispieva cvičenie. Na webovej stránke Onkofit.cz sa dajú nájsť krátke videá s cvičeniami podľa jednotlivých diagnóz a ťažkostí, príbehy skutočných cvičiacich pacientov, webové semináre, novinky a zaujímavosti, kalendár podujatí a všetko časom doplní poradenstvo v oblasti psychológie a kvalitného životného štýlu. Snáď sa táto trpká téma nedotkne priateľa slovenskej moderátorky a herečky Martiny Zábranskej (28) nikdy viac, ako len z pozície ambasádora projektu.

 Jiří Dvořák tvorí od minulého roka pár so slovenskou herečkou Martinou Zábaranskou:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie