Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Po rakovine skleróza multiplex! Seriálovú hviezdu osud nešetrí, bez paličky sa už neprejde
Zdielať na

Po rakovine skleróza multiplex! Seriálovú hviezdu osud nešetrí, bez paličky sa už neprejde

Archívna reportáž

Sympatickej herečke Christine Applegate (50) pripravil osud ťažké skúšky. Po tom, čo jej v roku zistili rakovinu prsníkov, podstúpila ich obojstranné odstránenie a pred piatimi rokmi si kvôli genetickému riziku nechala odstrániť aj vaječníky a vajcovody. Aby toho nebolo málo, minulý rok v auguste jej diagnostikovali sklerózu multiplex (SM). Odvtedy sa stiahla z verejného života, ale teraz vyzerá, že sa aspoň trošku rozhodla pre návrat.

​Táto zákerná diagnóza postihuje centrálnu nervovú sústavu a pacientom spôsobuje nemalé problémy najmä s pohybom. Príznaky sa môžu veľmi líšiť, ale niektorí ľudia s ťažkou formou SM môžu stratiť schopnosť samostatne, alebo vôbec chodiť. Problémy s chôdzou neobišli ani herečku Christinu Applegate známu najmä zo sitcomu Ženatý so záväzkami, ale aj z nového seriálu Smrť nás spojí. Po počiatočnom šoku, keď jej určili diagnózu, sa jej život akoby načas zastavil, ale na život v spoločnosti však predsa len celkom nerezignovala. Vo štvrtok na Twitteri oznámila, že ju čaká "dôležitý obrad". Pripravuje sa vraj na svoju prvú spoločenskú udalosť od minulého roka.

Keď vlani koncom novembra dovŕšila 50 rokov, zverila sa, že život so SM je ťažký. "Áno, dnes som oslávila päťdesiatku. A mám SM," napísala herečka, ktorá má problémy s necitlivými chodidlami nôh a napriek tomu sa rozhodla povzbudzovať ostatných, ktorí prežívajú podobne ťažké chvíle ako ona. "Bolo to ťažké. V tento deň vám všetkým posielam toľko lásky. Mnohí dnes trpia a ja na vás myslím. Nech nájdeme tú silu, ktorá nám pomôže zdvihnúť hlavu hore. Tá moja je momentálne na mojom vankúši. Ale snažím sa," odkázala Christina. Ona ju, našťastie, našla.

Pozrite si upútavku na tretiu sériu seriálu Smrť nás spojí:

Hoci sa inak vyhýbala společnosti, s nakrúcaním celkom neskončila. Tretí rad seriálu Smrť nás spojí, kde hrá hlavnú postavu, bude mať premiéru 17. novembra. Jej herecký kolega James Marsden Christine vyjadril obdiv. "Veľmi ma podporili ľudia, ktorých poznám a ktorí majú tiež toto ochorenie," zverila sa pred časom Applegate na Twitteri. "Bola to ťažká cesta. Ale ako všetci vieme, cesta pokračuje. Pokiaľ ju nejaký kretén nezablokuje. Ako povedal jeden z mojich priateľov, ktorý má SM, 'zobudíme sa a podnikneme naznačené kroky'. A to je to, čo robím," konštatovala.

Teraz ju čaká veľký krok. Po dlhom čase sa chystá sa na svoje prvé verejné vystúpenie. "Bude to môj prvý výstup, odkedy mi diagnostikovali SM. Vychádzkové palice sú teraz súčasťou môjho nového normálu," oznámila svojim priaznivcom a pod fotku piatich palíc napísala odkaz, aby "zostali naladení" a do týždňa uvidia, ktorá z nich zvíťazila. Skvelé je, že dokáže nestrácať zmysel pre humor a azda aj pozitívne myslenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie