Jasno
14°
Bratislava
Fanúšikovia Potteroviek plačú, zomrela milovaná hviezda filmov o čarodejníkovi
Zdielať na

Fanúšikovia Potteroviek plačú, zomrela milovaná hviezda filmov o čarodejníkovi

Archívna reportáž

Robbie bude navždy Hagrid, ako sám povedal, aj 25 rokov po prvej klapke

Jedna z najdôležitejších postáv potteroviek, sympatický obor Hagrid, či lepšie povedané Robbie Coltrane, skvelý britský herec, odišiel na druhý svet. Mohutný muž povestný vyberaným zmyslom pre humor, zomrel vo veku 72 rokov.

​Ikona filmového plátna, ktorú mnohí poznali ako milého polobra Hagrida z filmovej série o Potterovi, v piatok zomrela. Úmrtie Robbieho Coltranea oznámila jeho agentka Belinda Wright. Vo vyhlásení sa hercova rodina poďakovala škótskej nemocnici Forth Valley Royal Hospital, kde strávil svoje posledné dni. Robbieho agentka uviedla: "Robbie bol jedinečný talent, ktorý je zapísaný v Guinnessovej knihy rekordov za tri po sebe idúce ocenenia BAFTA pre najlepšieho herca za stvárnenie Fitza v seriáli Cracker v rokoch 1994, 1995 a 1996".

"Pravdepodobne si ho budeme ešte desaťročia najlepšie pamätať ako Hagrida vo filmoch o Harrym Potterovi, úlohu, ktorá prinášala radosť deťom aj dospelým na celom svete a prúd listov od fanúšikov prúdil každý týždeň počas viac ako 20 rokov," dodala Belinda Wright. Robbi zažiaril aj v bondovkách Zlaté oko a Jeden svet nestačí. "Ja osobne si ho budem pamätať ako verného klienta. Okrem toho, že bol skvelým hercom, bol veľmi inteligentný, brilantne vtipný a po 40 rokoch, keď som bola hrdá na to, že som sa mohla nazývať jeho agentkou, mi bude chýbať," vyznala sa zronená Wright.

Pripomeňte si Hagridove hviezdne chvíľky:

Po J. K. Rowling, Danielovi Radcliffovi a Stephenovi Fryovi pribúdali hviezdy vzdávajúce hold zosnulému. Autorka potteroviek sa podelila o dojímavú momentku, ako sa s Coltraneom držali za ruky pri stole, a napísala: "Už nikdy nebudem poznať nikoho, kto by sa čo i len vzdialene podobal Robbiemu. Bol to neuveriteľný talent, úplný unikát, a ja som mal to šťastie, že som ho mohol poznať, pracovať s ním a zadúšať sa s ním od smiechu. Posielam svoju lásku a najhlbšiu sústrasť jeho rodine, predovšetkým jeho deťom".

Harry Potter, teda Daniel Radcliffe, sa vo svojom vyhlásení podelil o milé spomienky z nakrúcania a uviedol: "Robbie bol jedným z najzábavnejších ľudí, akých som stretol, a ako deti nás na pľaci neustále rozosmieval. Obzvlášť rád spomínam na to, ako nás udržiaval pri zmysloch pri nakrúcaní filmu Väzeň z Azkabanu, keď sme sa všetci celé hodiny skrývali pred prívalovým dažďom v Hagridovej chatrči a on nám rozprával príbehy a rozprával vtipy, aby udržal morálku. Mám neskutočné šťastie, že som ho mohol stretnúť a pracovať s ním, a som veľmi smutný, že odišiel. Bol to neuveriteľný herec a milý človek."

Na kolegu si zaspomínal aj Stephen Fry. S Robbiem spolu hrali v komediálnom seriáli Alfresco. "Robbieho Coltrana som prvýkrát stretol takmer presne pred 40 rokmi. Bol som zasiahnutý úžasom/hrôzou/láskou zároveň. Taká hĺbka, sila a talent... Bol dosť vtipný na to, aby spôsobil bezmocné štikútanie a híkanie, keď sme nakrúcali  'Alfresco'. Zbohom, starý priateľ. Budeš nám strašne chýbať," napísal hviezdny herec.

J. K. Rowling mala Coltrana na prvom mieste svojho zoznamu na stvárnenie polobra a na otázku, koho by v tejto úlohe rada videla, jedným dychom odpovedala: "Robbie Coltrane ako Hagrid". V špeciálnom filme o stretnutí hviezd z Harryho Pottera po 20 rokoch sa Robbie zamýšľal nad odkazom filmov. "Odkazom filmov je to, že generácia mojich detí ich bude púšťať svojim deťom, takže si ich môžete pozrieť pokojne aj o 50 rokov. Ja tu už, žiaľ, nebudem, ale Hagrid áno," povedal smutnú pravdu, ktorá sa teraz naplnila. Od skončenia Pottera si zahral len v niekoľkých filmoch, napríklad v roku 2012 vo Veľkých očakávaniach a v roku 2012 v Effie, kde si zahral lekára.

Pripomeňte si Robbieho v bondovke:

Robbie bol v roku 2012 nútený na štyri roky prerušiť hereckú kariéru kvôli zlému zdravotnému stavu. V posledných rokoch sa stále zhoršoval, keďže bojoval s takmer neustálymi bolesťami spôsobenými osteoartritídou. Ešte v roku 2016 povedal: "Celý deň ma neustále niečo bolí. Podstúpil som operáciu a zistili, že mi v jednom kolene nezostala žiadna chrupavka. Úplne sa rozpadla." Ostatné roky trpel neustálymi bolesťami a neodkázal sa už poriadne hýbať. Zostali po ňom jeho deti Spencer (30) a Alice (24) a ich matka, Robbieho exmanželka Rhona Gemmell (50). Príčina Robbieho smrti nebola zverejnená.

Súvisiace články

Najčítanejšie