Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zomrela seriálová hviezda, ktorú milovali všetci. O päť dní by oslávila narodeniny
Zdielať na

Zomrela seriálová hviezda, ktorú milovali všetci. O päť dní by oslávila narodeniny

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Zomrela jedna z najuznávanejších osobností divadelného, filmového a televízneho umenia. Angela Lansbury, známa najmä vďaka práci v kultových filmoch ako Mandžuský kandidát a Plynové lampy, ako aj v televíznom seriáli To je vražda, napísala, zomrela v utorok 11. októbra vo veku 96 rokov a ukončila tak svoju viac ako 80-ročnú kariéru.

"Deti Dame Angely Lansburyovej so zármutkom oznamujú, že ich matka zomrela pokojne v spánku doma v Los Angeles dnes, v utorok 11. októbra 2022, o 1:30 ráno, len päť dní pred jej 97. narodeninami," uviedla jej rodina vo vyhlásení pre NBC News.

Angela Brigid Lansbury sa narodila 16. októbra 1925 v Regent's Parku v centre Londýna a láska k herectvu u nej vznikla po strate otca, ktorý zomrel na rakovinu žalúdka, keď mala deväť rokov. "Keď sa pozerám späť, myslím si, že to bol rozhodujúci moment môjho života. Nič predtým ani potom ma tak hlboko nezasiahlo," povedala v roku 2014 pre Daily Mail. "Zmenilo to aj podobu môjho života. Stratila som záujem o školu, hoci som nikdy nebola veľmi akademická. Stala som sa akýmsi snílkom, strateným vo svojom smútku. Časom som sa po vzore svojej matky začala oveľa viac zaujímať o herectvo," odhalila smutné počiatky lásky k hereckému umeniu.

Po otcovej smrti Angelina matka, írska herečka Moyna Macgill, vzala svoje štyri deti do Ameriky. Ako tínedžerka sa Angela zoznámila s režisérom Georgeom Cukorom, ktorý ju obsadil do úlohy slúžky po boku Ingrid Bergman vo  filme Plynové lampy z roku 1944. Vďaka tomu sa stala hviezdou a bola nominovaná aj na Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Nasledujúci rok získala Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Obraz Doriana Graya z roku 1945 a získala aj ďalšiu nomináciu na Oscara. No filmové štúdiá ju nútil hrať úlohy, ktoré jej kariére nijako nepomohli.

"Keď sa obzriem späť, veľa cenných rokov som využila na nakrúcanie mizerných filmov v MGM, a povedzme si pravdu, neboli to skvelé ani vhodné úlohy pre mňa," povedala v roku 2014 pre LA Times. "Robila som to, pretože som musela. Potrebovala som peniaze. Koniec koncov, bola v tom aj rodina, ale vždy som túžila po divadle," povedala Lansbury. Jej výkon vo filme Mandžuský kandidát z roku 1962, za ktorý získala Zlatý glóbus, ju nasmeroval k hudobnému divadlu. Získala celkovo päť cien Tony - vrátane štyroch cien za najlepší ženský herecký výkon v muzikáli. V roku 1991 naspievala titulnú pieseň k filmu Kráska a zviera.

Pozrite si Angelin výkon v jej prvej veľkej úlohe vo filme Plynové lampy:

Angelina kariéra sa odvíjala prevažne na divadelných doskách alebo v Hollywoode až do 20. septembra 1984, keď mal premiéru seriál To je vražda, napísala. Počas dvanástich sezón Angela ako záhadologička a amatérska detektívka Jessica Fletcherová skutočne zaujala divákov. Jej práca v seriáli jej vyniesla desať nominácií na Zlatý glóbus a 12 cien Emmy. Je držiteľkou rekordu v počte nominácií na Glóbus a víťazstiev v kategórii Najlepšia herečka v televíznej dráme a v počte nominácií na cenu Emmy v kategórii Výnimočná herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu.cAngela bola dvakrát vydatá, najprv za Richarda Cromwella a potom za Petra Shawa. Boli spolu 54 rokov až do jeho smrti v roku 2003. Mala dve deti.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie