Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Smutná správa pre svet filmu! Hviezdny herec zomrel len deň pred narodeninami
Zdielať na

Smutná správa pre svet filmu! Hviezdny herec zomrel len deň pred narodeninami

Zdroj: pexels.com

Odišla ďalšia hviezda hollywoodskeho neba, rodák z New Yorku, herec Henry Silva. Stalo sa tak iba deň pred jeho 96. narodeninami, v stredu, v Kalifornii. Henryho syn Scott Silva uviedol pre Variety, že jeho otec skonal prirodzeným spôsobom, vo vysokom veku. Hollywoodsky "drsňák" hral po boku kolegov tých najzvučnejších mien. Jeho drsný vzhľad mu pomohol k významným úlohám počas úspešnej hereckej kariéry trvajúcej desaťročia.

"Naše srdcia sú zlomené nad stratou nášho drahého priateľa Henryho Silvu, jedného z najmilších, najláskavejších a najtalentovanejších mužov, ktorých som mala tú česť nazývať svojím priateľom," napísala Deana Martin, blízka kamarátka zosnulého, dcéra herca a speváka Deana Martina.  "Bol poslednou žijúcou hviezdou pôvodného filmu Oceans 11," vzdala mu hold smútiaca kamarátka. Jej otec, Dean Martin (†78), ktorý zomrel v roku 1995, si s ním zahral práve v tomto filme z roku 1960. Henry Silva bol trikrát ženatý a narodili sa mu dvaja synovia. Od roku 1990 až do skonu žil so svojou partnerkou Wendy Christenfeld.

​Svoj herecký sen si Henry Silva začal plniť ešte ako tínedžer v 40. rokoch 20. storočia. Opustil školu a vybral sa za šťastím do Hollywoodu, kde ho prijali do Actors Studia. Počas svojej dlhej kariéry nakrútil vyše 100 filmov. Silvova prelomová úloha prišla v 50. rokoch minulého storočia, keď si zahral drogového dílera vo filme A Hatful of Rain (Plný klobúk dažďa) a v nasledujúcom desaťročí sa pripojil k dvom kultovým filmom Franka Sinatru: Ocean's Eleven a Mandžuský kandidát. Zahral si aj vo filmoch Johnny Cool z roku 1963 a Návrat pána Moto z roku 1965.

Vo filme Mandžuský kandidát si Henry Silva zahral okrem iných aj po boku Franka Sinatru: 

Sedemdesiate roky boli pre Silvu ešte rušnejšie, keď získal významné úlohy vo filmoch Milánsky kaliber 9 (1972), Hon na človeka (1972) a Boss (1973), ako aj v európskych tituloch vrátane Výkriku prostitútky, Takmer človek Umberta Lenziho, Hon na človeka v meste a Voľná ruka pre drsného policajta, Zbrane smrti či Kriminálnici. V osemdesiatych rokoch sa objavil s Burtom Reynoldsom vo filme Sharkyho stroj (1981), s Chuckom Norrisom v Kóde mlčania (1985) a Stevenom Seagalom vo filme Nad zákonom (1988). Silvov posledný herecký vystúp bol v remake filmu Ocean's Eleven z roku 2001, v ktorom si zahral symbolicky len epizódnu úlohu po boku Brada Pitta a Georgea Cloonyho. V tom istom roku odišiel do hereckého dôchodku. Silva bol dvakrát ženatý a mal dvoch synov.

Na Henryho Silvu spomínajú aj fanúšikovia na sociálnych sieťach:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Classic Films TV (@classicfilms_tv)

 

Súvisiace články

Najčítanejšie