Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Najhriešnejší syn kráľovnej všetkých dojal! TOTO je posledný odkaz princa Andrewa zosnulej matke!
Zdielať na

Najhriešnejší syn kráľovnej všetkých dojal! TOTO je posledný odkaz princa Andrewa zosnulej matke!

Archívna reportáž

Krátko pred štátnym pohrebom kráľovnej Alžbety II., na ktorom sa zúčastnili svetoví lídri, politici a európske kráľovské rodiny, vzdal hold svojej matke aj princ Andrew. Vojvoda z Yorku bol v roku 2019 nútený odstúpiť z postavenia pracujúceho člena kráľovskej rodiny po škandále spojenom s Jeffreym Epsteinom a sexuálnym zneužívaním mladistvej. No vo všeobecnosti bol označovaný za kráľovninho veľmi obľúbeného syna, s ktorým mala bližší vzťah ako s ostatnými deťmi. Bol zbavený aj titulu HRH a vojenských hodností a funkcií.

​Podobne, ako princovi Harrymu, aj princovi Andrewovi bolo výnimočne umožnené obliecť si vojenskú uniformu počas vigílie za zosnulú kráľovnú vo Westminster Abbey v Londýne. Spolu so svojimi súrodencami, kráľom Karolom III., princom Edwardom a princeznou Annou, stál v piatok pri matkinej rakve. Andrew, vojvoda z Yorku, adresoval potom v nedeľu svoj odkaz "mamičke, matke, Vášmu Veličenstvu", čo podľa jeho slov odráža tri úlohy, ktoré kráľovná Alžbeta počas svojej 70-ročnej vlády plnila v jeho očiach. K svojím slovám pripojil dojemnú čiernobielu fotografiu z roku 1960 s matkou držiacou ho v náručí ako novorodenca.

Z vyhlásenia princa Andrewa, že matka, ktorá nad ním vždy držala ochrannú ruku, mu bude veľmi chýbať. Práve on ju najviac utešoval počas jej smútku za zosnulým manželom princom Philipom a zadovážil jej pre radosť dve šteniatka corgi Muicka a dorgi Fergusa. Kráľovná si tieto plemená veľmi obľúbila už v detstve a počas života ich mala vyše tridsať. Ona sama podľa zdroja z paláca si už ku koncu života neplánovala zaobstarať žiadneho nového psa z obavy, že je na to už príliš stará. Andrew po jej skone všetkých jej psov zdedil. Jeho vyhlásenie s poctou matke prišlo len deň po tom, čo jeho dcéry, princezné Beatrice a Eugenie, zverejnili emotívne vyhlásenie, v ktorom sa poďakovali svojej "babičke".

Kráľovnini verní spoločníci, psíci plemena corgi: 

Vo vyhlásení Andrew uviedol, že mu budú chýbať mamine "postrehy, rady a humor". Ďalej sa vyznal: "Mami, tvoju lásku k synovi, tvoj súcit, tvoju starostlivosť, tvoju dôveru si budem navždy vážiť." Pochopil, že matkine "vedomosti a múdrosť sú nekonečné, bez hraníc a obmedzení". Vždy mala jeho rešpekt. "Bolo mi cťou a výsadou slúžiť Vám. Matka národa, vaša oddanosť a osobná služba nášmu národu je jedinečná a výnimočná; váš ľud prejavuje svoju lásku a úctu toľkými rôznymi spôsobmi. ... Keď sa naša kniha zážitkov zatvára, otvára sa ďalšia a ja si ťa budem navždy držať pri srdci s najhlbšou láskou a vďačnosťou a s radosťou budem kráčať ďalej s tebou ako svojím sprievodcom," vyznal sa peknými slovami plnými úcty. Svoj príhovor zakončil slovami God Save The King (Boh ochraňuj kráľa) - na počesť svojho brata, ktorý sa stal kráľom Karolom III.

Princ Andrew a kráľovná Alžbeta II.: 

Súvisiace články

Najčítanejšie