Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Muradov zložil prísahu Uzbekistanu spriatelenému s Ruskom! Stratí nádej na víza do Česka?
Zdielať na

Muradov zložil prísahu Uzbekistanu spriatelenému s Ruskom! Stratí nádej na víza do Česka?

Archívna reportáž

Po prekvapivom odobratí českých víz bojovníkovi MMA Makhmudovi Muradovovi (32) a zákaze jeho vstupu do Českej republiky, sa všeličo špekuluje o dôvodoch. Aj keď Muradov tvrdí, že nevie, prečo sa tak stalo. Objavili sa rôzne špekulácie, že bol zapletený s albánskou mafiou z bývalej Juhoslávie, ale aj to, že by to mohlo súvisieť s jeho nadštandardným vzťahom s prezidentom Uzbekistanu. Po tom, ako mu teraz Muradov vyslovil v prísahe vernosť na vojenskej ceremónii, oblečený vo vojenskej uniforme, sa ukazuje, že by to azda mohol byt problém.

​Úspešný zápasník pochádzajúci z Uzbekistanu žil v Česku od roku 2011 a tam sa aj stal profíkom v MMA, neskôr zípasníkom v UFC. Hoci o neho prejavil záujem aj tím slávneho Floyda Mayweathera Jr. v Las Vegas, kam sa mal presťahovať, napokon sa rozhodol ostať. Cítil sa byť "hrdý Pražák" a "Uzbek s českým srdcom".  Dokonca po víťazstve dvíhal nad hlavu aj českú vlajku. Napriek tomu sa mu nikdy nepodarilo získať v Česku trvalý pobyt, musel preto žiadať štvrťročne o predlženie dočasného pobytu a napokon mu ešte aj úplne zrušili víza, čím mu zamedzili vstup do celej EÚ.

Prekvapivé je zistenie, že Muradov získal uzbecké občianstvo až v roku 2019, predtým bol občanom Tadžikistanu, kde sa aj narodil tadžickému otcovi. Po matke má ale korene v Uzbekistane, kam aj v roku 1993 utiekla celá rodina, keď v Tadžikistane vypukla občianska vojna. Posledné roky má Muradov veľmi blízko k prezidentovi Uzbekistanu a jeho rodine, vďaka čomu sa mu zrejme podarilo založiť tam vlastnú zápasnícku organizáciu a získať zmluvu s televíziou na prenosy zo zápasov. Bojové umenie je v tejto krajine veľmi obľúbeným športom aj vďaka úspechom Muradova. Šport veľmi podporuje aj prezident Šavkat Mirzijojev, ktorý sa netají blízkym vzťahom s ruským prezidentom Putinom.

Makhmuda okrem športových aktivít spáaja s Českom najmä jeho dcérka Rumia, ktorú má so speváčku Monikou Bagárovou. Pozrite si dojemný klip k piesni Vysněná: 

"Uzbekistan môže byť braný ako proruský," načrtol ďalšiu možnú príčinu nevôle českých úradov voči Muradovovi v čase ruskej invázie na Ukrajinu jeho tréner Petr Kníže pre iDNES.cz. "Mach je až športovo-politicky aktívny. Tam to funguje tak, že skupina ľudí okolo prezidenta disponuje všetkým a on s nimi spolupracuje. To mu v Česku neprospieva," dodal. Makhmud však oceňuje obrovské pokroky za Mirzijojevovej vlády, je hrdý na ich blízky vzťah a rozhodol sa aj zložiť prísahu vlasti. "Slúžim Uzbekistanu a svojmu prezidentovi s vierou a pravdou," odriekal vo vojenskej uniforme držiac v rukách dosky s nápisom Prísaha vlasti, ktorá nahradila tradičnú vojenskú prísahu. To sa už môže javiť v jasne vyhranenom Česku, v súvislosti s vojenskou agresiou Ruska na Ukrajine, ako problém. Muradov si ale zrejme dobre spočítal, ktoré rozhodnutie mu do života prinesie viac benefitov.

Makhmud vstúpil do armády počas slávnostnej ceremónie v Uzbekistane:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Makhmud Muradov (@makhmud_muradov)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie