Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jeho filmy ľudia milujú aj nenávidia, no bolestné priznanie o nevyliečiteľnej chorobe šokovalo všetkých!
Zdielať na

Jeho filmy ľudia milujú aj nenávidia, no bolestné priznanie o nevyliečiteľnej chorobe šokovalo všetkých!

Zdroj: TASR

Produkčná spoločnosť Zentropa svetovo uznávaného dánskeho režiséra Larsa von Triera (66) oznámila, že mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, deštruktívne ochorenie mozgu. Tá súvisí s postupne sa rozvíjajúcou stratou pamäti, ale to sa zatiaľ u Larsa neprejavuje až natoľko, aby sa vzdal filmovania. Režisér sa lieči a mohol tak ešte dokončiť svoj ďalší projekt, očakávanú tretiu sériu filmu Kráľovstvo, The Kingdom Exodus. Dovtedy však obmedzí svoje vystúpenia na verejnosti.

​S trilógiou Kráľovstvo začal v roku 2000, pokračoval v roku 2010 a teraz dokončil tretiu časť. Premiéru bude mať na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach v septembri a neskôr sa bude vysielať na webovej stránke s filmami MUBI. "Lars je v dobrej nálade a lieči sa zo svojich symptómov, aby mohol dokončiť 'Riget Exodus'," uvádza sa vo vyhlásení Zentropy. "Kvôli chorobe sa Lars bude zúčastňovať na rozhovoroch len v obmedzenej miere až do premiéry neskôr v tomto roku," upozornili. Von Trier sa počas svojej kariéry často uchyľoval ku kontroverzným a provokatívnym vyhláseniam, vo svojich filmoch zobrazuje obvykle mimoriadne ťažké situácie, brutalitu, drsné sex scény, pričom počas nakrúcania filmu Tanečnica v tme bol dokonca obvinený zo sexuálneho obťažovania Bjork.

Už v roku 1984 zaujal svojím filmom Prvok zločinu, čo mu vynieslo nomináciu na Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes. Etabloval sa ako nositeľ temných, snových a precízne prepracovaných filmov. Filmom Prvok zločinu sa začala trilógia Európa, ktorá zahŕňala aj filmy Epidémia a Európa. Potom nasledovala trilógia Zlaté srdce, ktorú tvoria filmy Prelomiť vlny, Idioti a Tanečnica v tme. V Cannes mali premiéru všetky jeho filmy počnúc debutom Prelomiť vlny (1995), pokračujúc Tanečnica v tme (2000), za ktorý získal Zlatú palmu, aj ďalšími Dogville (2003), Antikrist (2009), Melanchólia (2011), Nymfomanka (2013) a Jack stavia dom (2018). Filmy, ktoré zanechávajú divákov s rozdrásaným srdcom či nervami mu získali ako oddaných fanúšikov, tak aj vášnivých odporcov.

Pozrite si krátku ukážku k najnovšej sérii seriálu Kráľovstvo (Riget Exodus):

Ešte pred štyrmi rokmi von Trier pripísal svoje trasúce sa ruky antidepresívam a abstinenčným príznakom. "Pracujem na svojom alkoholizme, čo je dobré. Mal som osemmesačné obdobie, keď som nepil, a čoskoro sa k tomu opäť vrátim. Mám takýto alkoholový nástroj, ktorý používam, keď musím. A ak mám naozaj veľký záchvat úzkosti, je to jediná vec, ktorá mi pomôže," zveril sa tiež úprimne von Trier. Zostáva jedným z najpolarizujúcejších režisérov súčasnosti. Jeho manifest Dogma 95, ktorý vypracoval spolu s Thomasom Vinterbergom, spôsobil revolúciu v art kinematografii svojou nekompromisnou snahou o autenticitu.

Lars Von Trier na promo fotkách k seriálu Kráľovstvo (Riget Exodus):

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lars Von Trier (@larsvontrier_)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie