Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sparťanské detstvo? Krainová poslala synov do divočiny - hladovanie, zbrane, aj masívne krvácanie!
Zdielať na

Sparťanské detstvo? Krainová poslala synov do divočiny - hladovanie, zbrane, aj masívne krvácanie!

Archívna reportáž

V dnešnej dobe by mal byť človek pripravený na všetko. Týmto heslom sa zrejme riadili rodičia dvoch synov, Simona Krainová (49) a Karel Vágner (46). Rozhodli sa chlapcov vystaviť skúškam v tábore v českých horách, čo rozhodne kdesi v Karibiku na plážach doteraz nezažili. Odporúčajú ho aj ako tip pre všetkých rodičov detí, ktoré poznajú hlavne monitory počítačov.

​Podrobnejšie popísal na sociálnej sieti, čo všetko sa tam dá zažiť a naučiť hrdý otec Karel. Toľko superlatívov, ktoré použil pri popise tábora, ktorý so Simonou vybrali cez letné prázdniny pre ich Maxa a Bruna, iste zaujalo kopec rodičov. O pohodlí to ale nebude, ako sa dá jednoznačne pochopiť. "Viem, že sa to môže javiť zvláštne, ale snažím sa na to pozerať pohľadom, ktorý sme mali ešte ako malí chlapci. Mali sme rôzne branné cvičenia, táborili sme, piekli sme slaninu v lese, sekali drevo na táborák, robili sme veci, o ktorých sa dnešnej generácii, pripútanej k displeju, ani nesníva," začal vysvetľovať Vágner. Z toho vyplýva, že synov poslal do tábora preto, aby zažívali podobné dobrodružstvá, aké okúsil aj on vo svojom detstve.

Potom sa pustil do vypočítavania všetkých aktivít, ktoré pripravili pre deti skúsení organizátori tábora. "Absolvovali výku prvej pomoci, zastavenie masívneho krvácania končatín, simulovali rôzne situácie, napríklad pomoc pri autonehodách. Absolvovali práce s baterkami a streleckou prípravou. Zažili aj deň hladu, ale našťastie ich dostatočne zamestnal nácvik pohybe v teréne, rádiokomunikácii, pitný režim a tímová práca. Po 24 hodinách bez jedla si pripravili za odmenu pstruhov," vymenoval disciplíny a spôsoby skúšok, ktoré vyzerajú naozaj zaujímavo a dobrodružne. Je vidieť, že v rukavičkách sa s deťmi v tomto tábore nepracuje a nejedná.

Hlavnou hviezdou rodiny Karla Vagnera je bezpochýb krásna Simona:

​Z ďalších príkladov nácviku zručností ide ale až strach. "Učili sa strieľať, takže si osvojili bezpečnosť, postoj, držanie, mierenie. Majú za sebou niekoľkokilometrové pochody, museli hľadať nepriateľa, postaviť tábor, vyriešiť perimeter bezpečnosti, prípravu jedla a filtráciu vody. Ranný poplach, napadnutie v tme, maskovanie táboriska. To je len v rýchosti to, čo stihli. Myslím si, že chlapci sa vrátia úplne rozbití, ale dúfam, že tiež šťastní a verím, že si niektoré veci uvedomia a možno prehodnotia," dodal spokojný otec.

Treba veriť, že aspoň tak spokojní budú po príchode z náročného tábora aj jeho synovia, ktorí pôsobia na prvý pohľad veľmi jemne a citlivo. "Niekedy mám pocit, že aj my dospelí, nieto ešte naše deti, sme stratení vo svete TikToku a sociálnych sietí. Chápem, že každá generácia je iná, ale chcel som poskytnúť chlapcom iný pohľad na život a umožniť im pochopiť, že akýkoľvek život sa môže rýchlo zmeniť a treba byť pripravený na všetko, aspoň sa o to pokúsiť," uzavrel nadšený otec, ktorý sa cez tábor rozhodol spraviť zo svojich synov ostrieľaných zálesákov. Niet pochýb, že sa naučili zručnostiam, ktoré sa im v živote rozhodne môžu zísť. Krainová s manželom tým tiež vyslali signál, že s chlapcami nejednajú v rukavičkách, akoby sa zdalo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie