Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po boji s rakovinou zomrel slávny módny návrhár, vytvoril ikonické modely, aj vône
Zdielať na

Po boji s rakovinou zomrel slávny módny návrhár, vytvoril ikonické modely, aj vône

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

Po boji s rakovinou pečene zomrel v piatok vo veku 84 rokov slávny japonský módny návrhár Issey Miyake. Medzičasom sa už uskutočnil aj súkromný pohreb, uvádzajú japonské médiá.

​Issey Miyake sa narodil v japonskej Hirošime v roku 1938 a ako dieťa bol svedkom atómového bombardovania. Mal len 7 rokov a práve sedel v škole, keď k brutálnej agresii s ďalekosiahlymi následkami prišlo. O tejto udalosti sa zdráhal hovoriť. "Keď zavriem oči, stále vidím veci, ktoré by nikto nemal zažiť," vyjadril sa minulosti a dodal, že v priebehu troch rokov zomrela jeho matka na následky ožiarenia. 

"Snažil som sa ich, hoci neúspešne, hodiť to za hlavu a radšej som myslel na veci, ktoré sa dajú vytvoriť, nie zničiť, a ktoré prinášajú krásu a radosť," povedal tento guru módy a treba dodať, že jeho snaha mu priniesla obrovský úspech.

Pozrite si módnu prehliadku Miyakeho z roku 1995, ktorá mala obrovský ohlas:

Miyake sa stal známy svojím plisovaným oblečením, ktoré sa nikdy nekrčí. Vyvinul nový spôsob plisovania tak, že látky zabalil medzi vrstvy papiera a vložil ich do tepelného lisu, pričom si odevy zachovali svoj plisovaný tvar.  Vytvoril aj čierny rolák, ktorý sa stal súčasťou charakteristického vzhľadu Steva Jobsa. Šéf spoločnosti Apple o tom v minulosti povedal:  "Požiadal som Isseyho, aby mi vyrobil niekoľko svojich čiernych rolákov, ktoré sa mi páčili, a on mi ich vyrobil asi sto."

Na sociálnych sieťach značky Issey Miyake o jeho úmrtí mlčia:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ISSEY MIYAKE (@isseymiyakeofficial)

Miyake, známy svojou praktickosťou, sa údajne chcel stať buď tanečníkom, no čítanie módnych časopisov jeho sestry ho inšpirovalo k zmene smeru. No do svojich modelov predsa len zahrnul aj svoju pôvodnú záľubu - umožňujú voľnosťou pohybu, ktorú si tanec vyžaduje. Študoval grafický dizajn v Tokiu a potom nastúpil na módnu školu v Paríži. Miyake sa potom v roku 1969 presťahoval do New Yorku a zapísal sa na hodiny angličtiny, pričom pracoval na Siedmej avenue pre návrhára Geoffreyho Beena. O rok neskôr sa vrátil do Tokia, kde založil spoločnosť Miyake Design Studio, ktorá sa zaoberá výrobou špičkovej dámskej módy. Jeho meno sa v 80. rokoch minulého storočia stalo synonymom japonskej ekonomickej a módnej výkonnosti. Priniesol viac ako tucet módnych línií, od hlavnej Issey Miyake pre mužov a ženy, až po tašky, hodinky a vône, kým v roku 1997 odišiel do dôchodku.

Súvisiace články

Najčítanejšie