Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zomrela tretia herečka v priebehu týždňa! O hviezdy prišiel Titanic, Matrix a teraz Star Trek!
Zdielať na

Zomrela tretia herečka v priebehu týždňa! O hviezdy prišiel Titanic, Matrix a teraz Star Trek!

Zdroj: pexels.com

Legendárne filmy Titanic, Matrix, Star Trek tu budú možno aj na veky vekov, ich hviezdy ale začínajú pomaly odchádzať na onen svet. Tak sa stalo aj v prípade Nichelle Nichols (†89), nezabudnuteľnej dôstojníčky Nyoty Uhura z kultovky Star Trek. O jej skone informoval jej syn Kyle Johnson (71).

"Priatelia, fanúšikovia, kolegovia, svet. S ľútosťou vám musím oznámiť, že veľké svetlo na nebeskej oblohe nám už nesvieti tak, ako toľko rokov. Včera v noci moja matka Nichelle Nichols podľahla prirodzeným príčinám a zomrela. Jej svetlo však, podobne ako dávne galaxie, ktoré teraz vidíme po prvý raz, zostane pre nás a budúce generácie, aby sme sa z neho tešili, učili sa a čerpali inšpiráciu," napísal zdrvený syn slávnej herečky. Po mozgovej príhode v roku 2015 začala Nichols trpieť demenciou, no zomrela na zlyhanie srdca.​

Vo filmovom seriáli Star Trek, ktorý sa začal prvýkrát vysielať v televízii v roku 1966 a skončil v roku 1969, sa odrážali mnohé udalosti šesťdesiatych rokov. Práve vtedy sa uskutočnili prvé lety do vesmíru, Martin Luther King burcoval proti apartheidu a bojoval za práva afroameričanov, čo ho napokon stálo aj život, ženy sa dožadovali emancipácie a presadzovali v čoraz väčšej miere v spoločnosti aj na vysokých postoch, uvoľňovali sa skostnatené predsudky a mravy. Toto všetko symbolizovala v jednej osobe v seriáli afroamerická herečka Nichelle Nichols. Bola to jedna z prvých veľkých úloh "černošky" v americkom televíznom seriáli a prelomila tak stereotypy, ktoré obmedzovali ich účinkovanie vo filmoch. Všimol si ju aj Hugh Hefner a požiadal ju, aby sa stala členkou Chicago Plaboy Clubu, v meste, kde sa narodila. 

Pozrite si slávnu bozkávaciu scénu Nichelle a jej kolegu Williama Shantera ako Uhuru a Kirka z filmu Star Trek:

Do histórie sa Nichelle zapísala aj tým, že sa vo filme pobozkala s hercom Williamom Shatnerom a postarala sa tak o prvý "medzirasový" bozk odvysielaný v televízii. Nichols často spomínala, že fanúšikom seriálu bol aj reverend Martin Luther King Jr. a chválil ju za jej úlohu. Osobne ju mal povzbudzoval, aby v seriáli vytrvala, keď mala zajačie úmysly. Podobne ako ostatní členovia pôvodného obsadenia, aj Nichols sa objavila v šiestich veľkofilmových spin-offoch, počnúc filmovou verziou Star Treku. Zúčastňovala sa aj na stretnutiach fanúšikov Star Treku. Dlhé roky pôsobila ako dobrovoľná náborová pracovníčka NASA, aby pomáhala pri získavaní kandidátov do tímu astronautov z radov žien a etnických menšín. Bola prítomná aj na krste prvého amerického raketoplánu Enterprise v Rockwelli.

 O smrti Nichelle informovala fanúšikov prostredníctvom sociálnych sietí jej rodina:

Zahrala si aj v televíznom seriáli Hrdinovia, kde hrala pratetu malého chlapca s mystickými schopnosťami."Jej život bol dobre prežitý a ako taký bol vzorom pre nás všetkých. Ja aj zvyšok našej rodiny by sme ocenili vašu trpezlivosť a zhovievavosť, kým sa budeme môcť dostatočne zotaviť, aby sme mohli povedať viac," odkázal jej syn verejnosti. Na záver svojho príspevku nezabudol všetkých pozdraviť s odkazom na slávny citát zo Star Treku: "Žite dlho a prosperujte." Medzi mnohými komentármi na sociálnych sieťach vynikol najmä jeden. "Mnohí herci sa stanú hviezdami, ale len málo hviezd dokáže pohnúť národom. Nichelle Nichols nám ukázala mimoriadnu silu černošských žien a vydláždila cestu k lepšej budúcnosti pre všetky ženy v médiách. Ďakujem ti, Nichelle. Budeš nám chýbať," uctila si jej pamiatku herečka Lynda Carter.

Súvisiace články

Najčítanejšie