Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Seriálová hviezda šokuje! Pre dve aneuryzmy prišla o časť mozgu!
Zdielať na

Seriálová hviezda šokuje! Pre dve aneuryzmy prišla o časť mozgu!

Zdroj: Instagram/EC

Britská herečka Emilia Clarke (35) sa preslávila ako matka drakov v úspešnom seriáli Hra o tróny. Hoci je predovšetkým filmovou herečkou, vždy túžila zahrať si aj v divadle, čo sa jej nedávno aj splnilo. Po divokej úlohe v seriáli je úloha Niny v Čechovovej hre Čajka niečo celkom iné. Uvedomuje si, že za ňou prídu do divadla na West Ende v Londýne mnohí s predstavou Deanerys čoho sa trochu obáva, ale na druhej strane "dostanú niečo navyše, keď si užijú túto hru, ktorú by možno inak nevideli.". Nielen jej postava plachej Niny je iná ako Daenerys Targaryen, aj Emilia je už iná, zrelšia a citlivejšia, aj pre jej skúsenosť s vážnou diagnózou.

​Minulý víkend Emilia v rozhovore pre reláciu BBC Sunday Morning spomenula, ako dve aneuryzmy, teda cievne výdute, ktoré zanechali trvalé následky na jej mozgu, ako sama tvrdí "o hodnú časť z neho prišla", ovplyvnili jej život. Väčšina ľudí nevie, že má mozgovú aneuryzmu, pokiaľ nepraskne, čo vedie k vnútornému krvácaniu. To môže spôsobiť intenzívnu bolesť, poškodenie mozgu a často aj smrť. Herečku postihol tento stav v rokoch 2011 a 2013, práve keď nakrúcala seriál Hra o tróny. "Mnoho z môjho mozgu už nie je použiteľné - je pozoruhodné, že som schopná hovoriť, niekedy aj artikulovať, a žiť svoj život úplne normálne bez absolútne žiadnych následkov. Patrím medzi naozaj, naozaj, naozaj malú menšinu ľudí, ktorí to dokážu prežiť," zverila sa herečka s priam desivými informáciami.

Clarke priblížila aj to, čo sa dialo počas ataku: "Jednoducho sa to dá opísať tak, že je to tá najhoršia bolesť hlavy, akú môže človek zažiť. Je to dosť intenzívne. Skutočne som vedela, že mám poškodený mozog. Neviem ako - máte neuveriteľne strašnú bolesť hlavy a je vám prudko zle, a nejako som vedela, že to znamená poškodenie mozgu." Po druhej aneuryzme sa vraj snažila zachovať optimizmus, ale zároveň sa bála, že to ovplyvní jej hereckú kariéru."V najhorších chvíľach som to chcela zabaliť. Požiadala som zdravotníkov, aby ma nechali zomrieť. Moja práca - celý môj sen o tom, aký bude môj život - sa sústredila na jazyk, na komunikáciu. Bez toho som bola stratená," zúfala si Emilia vo chvíľach, keď ešte nemohla tušiť, ako poškodenie mozgu ovplyvní jej život.

 Emilia Clarke a Jason Momoa si v seriáli zahrali manželov:

Herečka neskôr založila charitatívnu organizáciu SameYou, ktorá sa venuje poskytovaniu služieb tým, ktorí sa zotavujú z poškodenia mozgu. Myslí si, že práve rola Daenerys Targaryen jej pomohla bojovať proti jej démonovi strachu z choroby. "Idete na pľac, hráte drsnú postavu, prechádzate ohňom, hovoríte k stovkám ľudí a žiada sa od vás, aby ste pracovali tak tvrdo, ako sa len dá. A to sa stalo vecou, ktorá ma práve zachránila pred uvažovaním o vlastnej smrteľnosti," opísala svoje pocity s tým, že to ale vôbec nebolo pre ňu ľahké. Jej silu obdivuje aj jej herecký kolega a seriálový manžel, v siutočnosti dobrý priateľ, Jason Momoa (42), ktorý sa vtedy o ňu veľmi bál. "Myslím si, že je to krásne, že je taká odvážna, že pomáha svetu a snaží sa zvyšovať povedomie," vzdal jej hold s ohľadom na jej odhodlaný boj s chorobou. Ostáva veriť, že do tretice ju už nič podobné nepostihne.

Emilii sa splnil sen, dostala možnosť hrať na doskách divadla The Harold Pinter Theatre v hre Čajka:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @emilia_clarke

Súvisiace články

Najčítanejšie