Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľmi smutné! Pri TOMTO zistení sa Žilková rozplakala, Stropnický si môže gratulovať!
Zdielať na

Veľmi smutné! Pri TOMTO zistení sa Žilková rozplakala, Stropnický si môže gratulovať!

Zdroj: instagram/VŽ

Kto by to bol povedal, že aj taká populárna a často obsadzovaná herečka, akou je Veronika Žilková (60), plače pre peniaze. Nie je to ale kvôli honorárom za účinkovanie, tie sú iste nemalé. Dostala sa totiž do dôchodkového veku a keď zistila, koľko bude mesačne poberať ako dôchodok, musela zaplakať. Medzi hercami ale nie je jediná, ktorá si sťažuje. Je známe, že v priemere dostávajú o 50 percent nižšie dôchodky, ako bežní pracujúci. Na druhej strane, herci na dôchodok obvykle odkázaní nie sú. Hrávať zvyknú až do neskorého veku a tiež mali slušnú šancu si čosi našetriť.

​Ktovie, ako je na tom s úsporami Žilková, zázrak to ale nebude, keď kvôli Agáte a jej vyrovnaniu sa s Prachařom museli predávať chalupu. Správa o výške dôchodku ju skutočne šokovala. "Mám strašne nízky dôchodok. Ešte mi to stále neprišlo vypočítané, ale povedali mi, že to bude medzi šiestimi až siedmimi tisícmi, pretože som herečka a vychádza to z divadelného platu, a tie sú takto nízke. Ale viem, že to tak dostáva väčšina hercov. Podobný dôchodok má aj Jana Šulcová, mnoho mojich slávnych kolegov, ktorých nechcem menovať, majú dôchodky do sedemtisíc," vysvetlovala táto úspešná herečka pre web Ceskeduchody.cz, pričom v prepočte ide o sumu okolo 300 eur, čo sa aj u nás radí medzi najnižšie dôchodky. Rozhodne pod hranicou dôstojnosti bez ohľadu na to, či ide o obyčajného človeka, alebo hviezdu.

"Musím povedať, že keď oznámili výšku môjho dôchodku, stála som pred úradom a plakala som. A povedala som si, že žiadne moje filmy, ani televízna tvorba sa mi vlastne nepočítajú do dôchodku. Časť tohto obdobia sme totiž nepodliehali povinnostiť platiť sociálne poistenie, pretože sme takzvaná nesústavná činnosť," konštatovala Žilková smutnú skutočnosť, na ktorú ale mala byť azda pripravená. Na jej manžela Martina Stropnického (65) a jeho príjem sa už spoliehať nemôže. Ten si našiel mladú milenku na ambasáde v izraelskom hlavnom meste Tel Avive, kde je veľvyslancom a s manželkou sa po 18 rokoch v januári rozišiel. 

Okrem herectva sa Veronika naplno venuje svojim deťom, s dcérou Agátou nakrúca aj vlogy:

Jeho plat veľvyslanca iste malý nie je a dôchodok, na ktorý mu už vznikol nárok, by tiež nemal byť zanedbateľný. Okrem herectva sa dlhé roky etabloval vo vysokých štátnych funkciách s nemalými finančnými odmenami. Z toho sa mu vypočítala aj výška jeho dôchodku. Tipujúc by to vraj mohlo byť aj okolo štyridsaťtisíc korún, čo je zhruba 1600 eur. Ale iste ich má kde minúť, ak chce uspokojiť jeho novú lásku, ktorá zrejme nepočíta so skromným životom pri jeho postavení. Veronika však iste tiež nebude veľmi strádať ani na staré kolená. Pri jej čipernosti bude zrejme ešte dlho pôsobiť ako herečka, tak aj ako pedagogička, podobne ako doteraz. Bude už len na nej, ako s možnosťami naloží, no niet pochýb, že dôchodkový systém nie je celkom fér.

Veronika sa naplno venuje herectvu u aj v dôchodkovom veku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie