Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Brad Pitt šokuje! Priznal skutočne zvláštnu diagnózu, zásadne mu zasahuje do života!
Zdielať na

Brad Pitt šokuje! Priznal skutočne zvláštnu diagnózu, zásadne mu zasahuje do života!

Archívna reportáž

Zrejme mnohí vyjadrenie hollywoodskej filmovej hviezdy, krásavca Brada Pitta (58,) o tom, že trpí ojedinelou poruchou neberú vážne. Nazval ju "nediagnostikovanou slepotou tváre" a v rámci nej si ľudia nedokážu zapamätať tváre ľudí, s ktorými prišli do styku, no v prípade herca to považujú za šikovnú výhovorku.

Pitt sa zmienil o tomto svojom probléme ešte v roku 2013 pre Esquire a stále na tom trvá, ako vidieť z aktuálneho rozhovoru, ktorý poskytol pre GQ. "Ľudia mi neveria, keď hovorím o svojom stave. Nikto mi neverí!" posťažoval sa. Mrzí ho, že ho ľudia môžu odsudzovať za istú typickú dávku nepríjemneho sýkora. Chcel by sa vraj stretnúť s inou osobou, ktorá tiež trpí týmto vzácnym ochorením.

Ľudia sa obvykle urazili, hoci sa snažil byť čo najúprimnejší, keď im pritom povedal: "Ďakujem, že ste mi pomohli."  Hanbil sa vraj za to, že si nemohol zapamätať tváre osôb, ktorých kdesi kedysi stretol, úprimne ospravedlnil. No oni si o tom mysleli svoje a naštvali sa. "Si egoistický. Si namyslený, odťažitý, neprístupný a zahľadený do seba," výsledkom jeho snahy o úprimnosť bol aj takýto hejt na herca. " Ale pre mňa je to záhada, človeče. Nedokážem sa chytiť tváre, a pritom vychádzam z takého toho dizajnérskeho/estetického hľadiska. Nechám si to otestovať," povedal vtedy na záver. Ktovie ale, či sa už stihol k testovaniu aj naozaj odhodlať.

Kým Brad má problém rozpoznať tváre druhých ľudí, na tú jeho už od 90. rokov nedokáže zabudnúť mnoho žien i mužov. Pozrite si tohto fešáka v reklame na džínsy z roku 1990:

Táto porucha má názov prosopagnózia. Pre drvivú väčšinu ňou postihnutých nie je problém ani tak v rozpoznávaní tváre - vidia oči, nosy a ústa rovnako jasne ako ktokoľvek iný, ale v rozpoznávaní toho istého súboru čŕt, po istom čase. Hoci ani vedci si nie sú celkom istí, čo spôsobuje túto tzv. "slepotu na tváre", predpokladajú, že môže byť dôsledkom poruchy jediného dominantného génu. Ak Pitt skutočne trpí touto chorobou, nie jedinou známou osobou. S týmto postihnutím bojovala aj primatologička Jane Goodall. Je to postihnutie, ktoré komplikuje život. Zatiaľ čo si jedni dokážu naučiť zapamätať obmedzený počet tvárí, iní majú problémy aj s identifikáciou členov rodiny a v extrémnych prípadoch aj vlastnej tváre. Také zlé to v prípade Pitta iste nie je.

Oscarový Brad Pitt sa vrhol do podnikania, po vínarstve je to rad oblečenia z kašmíru:

Súvisiace články

Najčítanejšie