Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Posledná rozlúčka s Abrhámom a prekvapivé želanie: Pre toto NECHCEL byť pochovaný s Libuškou!
Zdielať na

Posledná rozlúčka s Abrhámom a prekvapivé želanie: Pre toto NECHCEL byť pochovaný s Libuškou!

Archívna reportáž

Po dlhých troch týzdňoch od skonu Josefa Abrháma (†82) sa dnes o 13.00 konala posledná rozlúčka v kostole svätej Anežky Českej na Spořilove v Prahe. V tomto kostole sa konala takmer pred rokom aj posledná rozlúčka s jeho manželkou Libušou Šafránkovou (†68).

​Hoci boli títo dvaja legendárni herci a manželia počas ich života nerozlučnou dvojicou, po ich skone budú ich telá rozdelené, píše portál Blesk.cz. Mým Libuška leží v Šlapanicích, Josef bude pochovaný v rodinnej hrobke v Kunovicích pri Uherskom Hradišti, kde sú pochovaní nielen jeho rodičia a sestra Elena (†26), ale aj ďalší jeho blízki. Takéto rozhodnutie mali urobiť ešte počas ich života. "Urobili veľmi dobré rozhodnutie,konštatovala pre Blesk Josefova sestra Boca Abrhámová (87). "Každý chcel byť so svojimi milovanými rodičmi, ale zároveň chceli byť spolu. A to nie je možné. Keby Libuška trvala na tom, aby bol Pepa s ňou a jej rodičmi, alebo naopak, chovali by sa k sebe sebecky. A to oni celý život nerobili," komentovala ich rozhodnute hercova sestra.

Obidve obce ležia na Morave a ich vzdialenosť od seba je zhruba osemdesiat kilometrov. Pokým bola Libuška vychovávaná v katolíckej viere, ktorej bola po celý život verná, Josef bol z rodiny, kde vyznávali evanjelickú vieru. Hercove korene z maminej strany sú späté so Slovenskom. Jeho predkom bol známy evanjelický farár a spisovateľ Jozef Hollý. 
Libuše Šafránková a Josef Abrhám boli neozluční v súkromí, ale aj v ich profesii. Pozrite sa ako im to klapalo pred kamerami v krátkom skeči s názvom Dokonalý muž, dokonalá žena:

Jeden z dôvodov neskorej poslednej rozlúčky s hercom bola okrem opravy schodov ku kostolu na Spořilove, kde posledná rozlúčka v pondelok konala, úprava rodinnej hrobky. Pani Boca Abrhámová vysvetlila Blesku aj dôvod úpravy hrobky. Odpočíva tam totiž veľa ich predkov. Ako v prípade Libušky, keď sa kvôli úpravám hrobu a výrobe nového náhrobného kameňa s jej menom, odkladal pohreb takmer o mesiac, je tak aj s pohrebom Josefa. "A to bol aj prípad Pepíka, Tam dole je nás veľa. Vždy sa to musí nejako prestavať, aby sa vošiel ďalší. Nakoniec tam budeme všetci traja. Elenka, ktorá nám zomrela tak veľmi mladá na leukémiu, Pepa a jedného dňa aj ja. Konečne budeme zas všetci traja, spolu s našou mamičkou a oteckom. Nebojím sa toho. Možno sa aj teším," priznáva sa Boca, ktorá je najstaršou a poslednou žijúcou z troch súrodencov.

​Samozrejme, zúčastnila sa aj poslednej rozlúčky, spolu s rodinou a celou plejádou českých hviezd. Bolo želaním jediného syna Abrhámovcov, aby bola rozlúčka čo najuvoľnenejšia a najveselšia, a to sa vďaka slovám hereckých kolegov Josefa aj podarilo. Dagmar Havlová, Eliška Balzerová či Iva Janžurová vzbudili spomienkami úsmev na tvárach trúchliacich, najmä posledná menovaná, keď jej spadli papieriky s príhovorom, čím stratila niť na veľké pobavenie prítomných. "Ďakujem všetkým, ktorí sa prišli s oteckom rozlúčiť a zaspomínať si s humorom, pokiaľ možno," povedal syn Josef Abrhám mladší a treba skonštatovať, že napriek vyčerpaniu, ktoré na ňom bolo badateľné, organizáciu pohrebu zvládol výborne, ako to bolo aj pri jeho slávnej mame pred rokom.

Súvisiace články

Najčítanejšie