Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Termín pohrebu Abrháma je už známy! Rodina ale musí cvakať, TOTO im neodpustili!
Zdielať na

Termín pohrebu Abrháma je už známy! Rodina ale musí cvakať, TOTO im neodpustili!

Archívna reportáž

Fanúšikovia aj známi nedávno zosnulého herca Josef Abrháma (†82) sa konečne dočkali správy o dátume a mieste poslednej rozlúčky s ním. Potvrdilo sa to, o čom už pred pár dňami informovala česká súkromná televízia. "Potvrdzujem dátum 6. júna, ale ešte nevieme, v akom čase. O niekoľko dní budeme vedieť ďalšie podrobností, čakáme na bližšie informácie od rodiny," uviedol zdroj zo spořilovskej cirkvi. Rozlúčka sa má konať v kostole svätej Anežky Českej na Spořilove, na Rozptylském náměstí, ktorý je kultúrnou pamiatkou. Tam sa vlani 25. júna konala aj posledná rozlúčka s Abrhámovovou manželkou, Libušou Šafránkovou (†68). Ako vtedy, tak aj teraz sa musí riešiť rovnaky problém.

​Schody, ktoré vedú do kostola, sú v zlom stave a reálne hrozí jeho návštevníkom úraz, píše portál Expres.cz. Ich oprava prebieha plnou parou, ale či sa všetko stihne opraviť do termínu poslednej rozlúčky s Abrhámom, jasné celkom nie je. Podaktorí občania, ktorí žijú v okolí kostola na Spořilove v mestskej časti Praha 4, krútia už nad touto situáciou hlavou. "Rok sa s rokom stretol. Ďalší pohreb, ďalšia oprava. Obávam sa, že na Spořilove skôr dôjdu osobnosti, než to bude kompletne opravené," stálo v jednom z príspevkov v internetovej diskusii. "Celkom počujem, ako znel rozkaz. Hlavne to nejako opravte, nech si tam niekto nerozbije hubu," znie vyjadrenie ďalšieho účastníka diskusie o stave schodiska, ktorý sa rieši každoročne.

Abrhám a Šafránková boli zohratí pár nielen v súkromí, ale aj na javisku:

Jediný syn Josef Abrhám mladší sa zatiaľ k tomu nevyjadril, isté je, že to trvá už príliš dlho. Herec zomrel 16. mája na zápal pľúc, pričom rodina sa o jeho ostatky prihlásila až po vyše 4 dňoch, píše portál Blesk.cz. To už bolo za limitom, ktorý v Česku stanovuje zákon o pohrebníctve a hrozilo, že nemocnica začne riešiť tzv. sociálny pohreb - ten sa organizuje obvykle ľuďom bez domova, či bez rodiny. Napokon to ale Abrhám mladší stihol a veci vzala do rúk pohrebná služba. Pre pozostalých to znamená zvýšenie nákladov, keďže za každý deň, čo je telo umiestnené v chladiacom boxe, sa platí zhruba 500 českých korún. K dátumu pohrebu sa suma vyšplhá na slušných vyše 10 tisíc, teda zhruba 400 eur. Hercovho syna to ale až tak páliť nebude, po otcovi zdedil nielen nehnuteľnosti, ale aj na účte uložené státisíce. Jediné, čo mnohí nechápu, je, prečo sa s pohrebom tak dlho otáľalo. Azda už 6. júna nájde zosnulý herec konečne večný pokoj.

Fanúšikovia českého filmu a divadla za Abrhámom a jeho manželkou Libošou Šafránkovou smútia aj na sociálnych sieťach:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @dardova_kristyna

Súvisiace články

Najčítanejšie