Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trikrát Augustín a Peteraj k tomu. Dokonalá kombinácia hladí na duši a teší oko
Zdielať na

Trikrát Augustín a Peteraj k tomu. Dokonalá kombinácia hladí na duši a teší oko

Sú vynikajúci výtvarníci a každý má iný rukopis, no majú spoločný výtvarný rodokmeň, zrodený pod krídlami ich mamy. Premiérovo sa všetci predstavujú takmer výlučne svojimi olejomaľbami. Na výtvarnej tvorbe Boženy, Andreja a Martina Augustínovcov spolupracoval aj Kamil Peteraj.

"Čím som starší, tým viac si uvedomujem, aké je dôležité je vystavovať v rámci rodiny. To, že je v tejto expozícii mama, brat aj ja, je pre mňa darom, pretože toto sa nestáva každému, je to výnimočné. Stretli sme sa v nádhernom priestore tejto galérie, kde teraz výnimočne prezentujeme len maľbu, čo je prvýkrát na Slovensku, väčšinou sme vystavovali aj iné veci a s malou dušičkou teraz budeme čakať, čo na to povedia návštevníci a diváci, či ich to zaujme, a bol by som veľmi rád, keby sa ich to nejakým spôsobom dotklo," povedal výtvarník Martin Augustín.

Andrej Augustín sa prezentuje na výstave aj svojou kolekciou keramiky a porcelánu. "Ja som si dovolil trošku vybočiť a doniesol som aj nejaké keramiky, čomu sa v poslednej dobe veľmi intenzívne venujem, snažím sa aspoň raz do týždňa prísť do Modry, do majoliky, a tam to maľujem. Mám tu aj nejaké porcelány, ale to sa maľuje v Karlových Varoch, to je trošku náročnejšie," prezradil niečo o svojej tvorbe Andrej Augustín. 

Kamil Peteraj tvorí roky autorský tandem s Martinom Augustínom. Ich spoločné diela obdivujú tí, ktorých oslovuje krása výtvarného umenia a pôvab básnikových slov. "Kamil do tých obrazov vstupuje tým spôsobom, že ja ten oltár vo vnútri namaľujem, a keď sa zavrie, na prednej strane sa objaví text jeho básne, ktorú vlastnou rukou napísal, a tá báseň nesie názov Nečakám ťa na kolenách, a je vlastne taký obradný oltár," povedal o dokonalej súhre rôznych foriem umenia Martin Augustín.

Na drevo sa nepíše jednoducho, no práve v tom spočíva čaro tejto výnimočnej spolupráce. A takto to vníma slovenský textár a básnik Kamil Peteraj: "On tú báseň poznal, ale dotvorilo sa to tým, že som tú báseň napísal trochu kostrbato na zadnú časť tejto triády. Spraviť to celé tak, aby to drevo, ako materiál vyniklo, to bola robota pre neho, ja som tam akurát dodal nejaké lyrické myšlienky". Výstava v Zoya Gallery potrvá do 26. júna.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie