Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Janečkova manželka s funkčným QR kódom na chrbte! Zháňa pilulky pre znásilnené Ukrajinky!
Zdielať na

Janečkova manželka s funkčným QR kódom na chrbte! Zháňa pilulky pre znásilnené Ukrajinky!

Archívna reportáž

V Prahe sa konal 9. apríla veľkolepý ples, ktorý patrí k vrcholu plesovej sezóny v Česku. Teraz sa však jeho zvyčajný termín pre pandémiu riadne posunul. Atmosféru historickej budovy, jedinečný program so známymi umelcami a vyhlásené delikatesy a nápoje si nenechali ujsť ani mnohé české celebrity. Nad róbami prítomných žien mnohí žasli, jedna však zaujala svojou nekonvenčnosťou najviac. Obliekla si ju Lilia Khousnoutdinová (33),manželka miliardára a filantropa Karla Janečka (48), ktorý je jedným z kandidátov na českého prezidenta v najbližších voľbách. Majú spolu dve malé deti a vlani pred Vianocami sa zosobášili.

​Lilia je vyhlásená svojimi nezvyčajnými róbami, zopár ich má aj od známej návrhárky Blanky Matragi, ktorá oblieka aj arabské princezné. Tentokrát ale siahla po nezvyklom modeli s nápismi v azbuke "nie som tvoja kráska", a na zadnej časti na chrbte s funkčným QR kódom. Zaujala iste najviac z prítomných dám. "Je to aktuálny ukrajinský slogan, ktorým sa ženy vymedzujú proti sexuálnemu násiliu všetkého druhu, ale primárne tomu, ktoré pácha ruská armáda. A tiež proti rétorike Vladimíra Putina na túto tému. Je to zároveň aj upozornenie na projekt, zbierku, ktorý podporujem, kde českí záchranári poskytujú zdravotnú starostlivosť znásilneným ukrajinským ženám," povedala Lilia viac o nápisoch v azbuke aj obsahu funkčného QR kódu, ktorý si mohol ktokoľvek z jej chrbta nasnímať mobilom.

Jedná sa o Iniciatívu Hnutia za život, ku ktorej sa pridala. Peniaze sa okrem iného zbierajú na nákup lieku, ktorý do piatich dní po násilnom pohlavnom styku zabraňuje nechcenému tehotenstvu. "Ale nielen na to. Ide aj o prevenciu pohlavne prenosných chorôb a psychologickú pomoc znásilneným ženám," dodala manželka filantropa Janečka, ktorý už roky podporuje rôzne organizácie a osoby s problémami. Pre Liliu je iste jeho aktivita v charite veľkou inšpiráciou a má od neho plnú podporu. Ona však cieli svoju pomoc predovšetkým na ženy. Už roky organizuje pre ne rôzne semináre a cesty za poznaním, aby ich povzniesla a harmonizovala ich dušu. Chce, aby boli hrdé na svoje ženstvo. Založila aj nadačný fond Propolis.

Janeček poriadne šokoval svojím príhovorom na Zlatých Slávikoch:

​Aj keď má rusko-tatárske korene, vo vojnovom konflikte je na strane Ukrajiny, kde má v Charkove svoju kmotru. Absolvovala už aj cestu na hranicu Poľska a Ukrajiny. V dvoch sedemmiestnych autách priniesla potrebné veci a hygienu pre ukrajinské ženy a späť vzali troch dospelých a šesť detí. Vojnu si nepraje, vie, že najmä pre ženy a deti je to utrpenie. K ženám má možno tak blízko aj preto, že od detstva žila spolu s mamou a babičkou. Viedli ju k ambíciám niečo v živote dosiahnuť, čo sa aj podarilo. Vyštudovala politológiu a históriu na univerzite v Oxforde a následne aj Gender & Development na London School of Economics, ale svoje aktivity upriamila na ženské, partnerské a reprodukčné otázky a ich riešenia. Dať si na ples šaty s QR kódom na chrbte je v tomto ohľade plne v súlade s tým, čo si Lilia vzala za životné poslanie.

Lilia v netradičných šatách na podporu ukrajinských žien:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lilia A. K. ? (@khousnoutdinova)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie