Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
DiCaprio milióny na Ukrajinu neposlal! VŠETKO je úplne inak a je to poriadne zamotané!
Zdielať na

DiCaprio milióny na Ukrajinu neposlal! VŠETKO je úplne inak a je to poriadne zamotané!

Archívna reportáž

Ktovie presne, prečo sa rozšírila v médiách a na sociálnych sieťach dezinformácia, že americký herec Leonardo DiCaprio (47) poskytol vláde Ukrajiny značnú čiastku z jeho peňazí. Vraj to malo byť až 10 miliónov dolárov, ako  prebehlo svetovými médiami. Herec mal vraj aj osobný dôvod pomôcť Ukrajine, pretože jeho babička sa údajne narodila v Odese. Správu o dare uviedla webová stránka s názvom GSA News a prevzala ju webová stránka CNN, ako aj ďalšie významné médiá ako napríklad britské The Independent či Daily Mail, francúzske Euronews a ďalšie. Taktiež sa šírila bleskovo po sociálnych sieťach.

​Zakladateľ GSA News Patrick Carpen vysvetlil, že jeho primárnym zdrojom údajného DiCapriovho daru vo výške 10 miliónov dolárov bol údaj na Facebooku od ukrajinskej ženy, ktorej príspevky o vojne s Ruskom považoval vo všeobecnosti za presné. Carpen dodal, že na Facebooku videl aj iných Ukrajincov, ktorí písali o tomto dare. Zdroj blízky DiCapriovi však pre CNN povedal, že obsah správy je nepravdivý. Otázku o pravdivosti správy vzniesla na Twitteri aj Jane Lytvynenko, vedúca výskumníčka v Shorenstein centre pre médiá, politiku a verejnú politiku na Harvardskej univerzite a CNN sa začala správou vážne zaoberať a overovať ju. 

Carpen na ich otázku v e-maile najskôr tvrdil: "Skutočne verím svojmu zdroju na Ukrajine." Po pár hodinách ale svoje tvrdenie odvolal. "Hlboko sa ospravedlňujem, nemal som zlé úmysly zo zverejnením článku," oznámil s tým, že článok hneď stiahne. No zamotalo sa to aj inde. Správa sa však už medzitým rozšírila a niektoré médiá v ich článkoch tvrdili, že DiCapriov dar vo výške 10 miliónov USD oznámila organizácia s názvom Medzinárodný vyšehradský fond, čo je medzinárodná darcovská organizácia vytvorená vládami krajín Vyšehradskej štvorky. 

Hlavným záujmom herca je už roky boj o záchranu planéty, napríklad aj takto:

​Jej manažérka pre styk s verejnosťou Lucia Bec v e-maile pre CNN uviedla, že fond nič také neoznámil a v rozpore so správou nemá žiadne súvisiace informácie o takomto finančnom dare DiCapria pre Ukrajinu. Ako prvý tento hoax uviedli v Polish News a zrejme si pomýlili Medzinárodný vyšehradský fond s účtom Visegrád 24 na Twitteri. Zástupca poľských novín Artur Salamonczyk CNN poslal e-mail, kde uviedol, že správu dementujú a odstránia.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

Samotný Leonardo sa k tomu nikdy nevyjadril, napokon, prečo by aj mal komentovať nezmysly, ktoré vznikli bez jeho pričinenia. Hviezda filmu Titanic sa ale minulý týždeň vo štvrtok na Instagrame podelila o niekoľko fotografií od rôznych humanitárnych organizácií, ktoré pomáhajú vojnou zmietanému ukrajinskému obyvateľstvu. "Obete vojnového konfliktu na Ukrajine prišli o všetko, od svojich blízkych až po základné materiály na prežitie," napísal DiCaprio. "Humanitárne organizácie ... sú na mieste a venujú svoj personál a zdroje na podporu rodín a nevinných ľudí," dodal herec, ktorý sa angažuje najmä v ekologických témach. Informovaný zdroj uviedol, že DiCaprio "stojí za Ukrajinou" a poskytol pre vyššie uvedené organizácie aj dary, no ich výšku ani formu už neupresnili. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie