Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Arnie zverejnil majstrovský kus! Jeho silný odkaz Rusom sa šíri ako oheň, no zaberie?
Zdielať na

Arnie zverejnil majstrovský kus! Jeho silný odkaz Rusom sa šíri ako oheň, no zaberie?

Archívna reportáž

Dianie u našich východných susedov nenechalo chladným azda nikoho. Snáď každý príčetný človek pociťuje súcit s nevinnými Ukrajincami, so ženami a deťmi utekajúcimi do neznáma, opúšťajúc domov, kam sa možno už nebudú môcť vrátiť. Bez ohľadu na to, ktorej strane v tomto konflikte človek verí, spolupatričnosť medzi obyčajnými ľuďmi by mala fungovať u každého.

​Našťastie, zdá sa, že u väčšiny ľudí skutočne vyhráva dobré srdce, napokon, stačí si predstaviť, ako by človek chcel, aby k nemu pristupovali v cudzích krajinách, keby utekal on. Planétou sa prehnala obrovská vlna solidarity, zbierky materiálne aj finančné nemajú konca, celý svet sa snaží to miliónom utekajúcich Ukrajincov uľahčiť, ale aj tým, ktorí ostali vo vojnou zmietanej krajine. Celebrity nie sú výnimkou.

Mnohé hviezdy prispeli aj miliónovými sumami, mnohé prejavili spolupatričnosť gestami či slovami, no zdá sa, že Arnold Schwarzenegger teraz všetkých prekonal. Prihovoril sa totiž samotným Rusom, tak sugestívnym spôsobom, že sa mu jednoducho nedá odolať a azda nikoho jeho slová nenechajú chladným.

Celý svet stojí na strane Ukrajiny, dokonca aj odveký spojenec Ruska, Čína:

​Svet už azda zistil, že vyhrážky ani urážky na Rusov podporujúcich Kremeľ nefungujú, naopak, podporia ich v presvedčení o "zlom západe". Terminátor to skúsil veľmi múdro z opačnej strany. Vo vyše 9-minútovom videu vyzdvihol srdce, odvahu a zapálenie Rusov a za vzor dal slávneho vzpierača Jurija Vitalija Vlasova, s ktorým sa ako 14-ročný stretol a stal sa okamžite jeho idolom. Arnie neváhal pripomenúť ani nacistickú minulosť jeho otca, ktorý pod vlajkou s hákovým krížom bojoval aj v smutne preslávenej bitke o Leningrad.

Práve cez jeho príklad, cez utrpenie, ktoré v boji, ale aj po vojne zažil, sa prihovoril aj ruským vojakom. "Keď môj otec prišiel do Leningradu, bol totálne natlačený klamstvami jeho vlády. Keď z Leningradu odišiel, bol zlomený, fyzicky aj psychicky. Prežil zvyšok života v bolesti. ... V bolesti z viny, ktorú cítil," priznal Arnie temnú skúsenosť jeho otca a obrátil sa na ruských vojakov, ktorí už podľa neho zo značej časti vedia, kde je pravda. "Videli ste to na vlastné oči. Nechcem, aby ste boli zlomení ako môj otec," hovorí empaticky filmový hrdina.

"Toto nie je vojna na obranu Ruska, v akej bojovali vaši starí a prastarí otcovia. Toto je ilegálna vojna. Vaše životy, vaše končatiny, vaša budúcnosť sú tu obetované v nezmyselnej vojne odsúdenej celým svetom," apeluje na ruských vojakov. Pripomenul, že 11 miliónov Rusov má rodinu na Ukrajine, strieľajú tak na vlastné sestry a bratov. "Žiadam vás, aby ste mi pomohli šíriť pravdu. Povedzte svojim ruským priateľom, že na Ukrajine sa odohráva humanitárna katastrofa," obrátil sa na milióny Rusov, ktorí majú prístup k informáciám. A neobišiel v odkaze ani prezidenta Putina: "Vy ste začali túto vojnu. Vy vediete túto vojnu. Vy môžete túto vojnu zastaviť". Arnieho video sa šíri všemožnými kanálmi, aby sa dostalo k čo najviac ľuďom a niet pochýb, že sa dostane aj do Ruska. Snáď aspoň niečo zaváži u tých, ktorí obludný konflikt podporujú, keď už nedokáže Terminátor presvedčiť samotného Putina.

Súvisiace články

Najčítanejšie