Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
London Fashion Week 2022: Slovenská móda ukázala v Londýne svoju výnimočnosť
Zdielať na

London Fashion Week 2022: Slovenská móda ukázala v Londýne svoju výnimočnosť

Zdroj: Petrana Zemanová

Tak, ako sú v tenisovom svete vnímané štyri najväčšie a najsledovanejšie grandslamové turnaje v roku, podobne je to aj v oblasti módy. Veľkomestá ako New York, Miláno, Paríž, Londýn sú tými "top" v módnej brandži a práve v poslednom menovanom meste sa predstavili aj slovenskí dizajnéri, ktoré v britskej metropole predviedli svoju tvorbu.

​Kvôli pandémii sa v poslednom období konala väčšina prezentácii a prehliadok len online, rok 2022 však vrátil dizajnérov, modelky a modelov opäť medzi ľudí. Na hybridnom digitálno-fyzickom podujatí predstavili návrhári z celého sveta svoje zameranie na udržateľnosť planéty a na prestížnom podujatí London Fashion Week 2022 ukázali svoje umenie aj módni tvorcovia zo Slovenska.

Návrhárka Petra Famlerová netajila nadšenie: "Bolo to dosť stresujúce, ale všetko dopadlo na jednotku, takže veľká spokojnosť a splnený sen byť priamo v Londýne". Ďalšia talentovaná slovenská dizajnérka Sofia Tureková sa snažila preniesť prvky z domova aj do svojej kolekcie: "Mojou snahou, je neopakovať staré predlohy, ale posunúť naše tradičné prvky v novej podobe na svetové móla".

​Zuzana Bobiková, riaditeľka neziskovej organizácie Slovak Fashion Council, ktorý pomáha rozvíjať slovenský módny ekosystém a podporuje výnimočné talenty v tejto oblasti zdôraznila: "Návrhári sú tí, ktorí hľadajú riešenia z čoho, respektíve z akých materiálov odevy vyrobiť a udávajú tón, ktorým sa bude dizajn uberať. Móda je biznis a na trhu potrebuje návrhár, či značka dobrú klientskú bázu a my dávame zákazníkovi možnosť pozrieť si kolekcie našich dizajnérov naživo".

Okrem návrhárok Petry Famlerovej a Sofie Turekovej, ktoré poňali svoju londýnsku prezentáciu skutočne originálne pod názvom "Who Am I?" teda "Kto som?" priviezol Slovak Fashion Council do Londýna aj vybrané modely etablovaných slovenských značiek a dizajnérov ako Buffet, Lukáš Krnáč, freier, Andrea Pojezdálová, Famale a Sof.t, ktorých platforma Lone Design Club odprezentovala formou pop-up predaja. Mladí dizajnéri spod Tatier tak určite zanechali v Londýne v rámci módneho priemyslu nezabudnuteľnú slovenskú stopu, všetko objektívom zachytávala Petrana Zemanová.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie