Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prachař poriadne prekvapil! Sťahuje sa ku Gottovej!
Zdielať na

Prachař poriadne prekvapil! Sťahuje sa ku Gottovej!

Archívna reportáž

Tí, ktorí mali možnosť vidieť dokument Karel o živote českej speváckej hviezdy, Karlovi Gottovi (†80), si iste všimli, že záver svojho života trávil najradšej v malebnej obci Doubice. Je to vraj najmenšia samostatná obec Česka so zhruba stovkou obyvateľov uložená uprostred lesov. Vďaka svojmu vzácnemu príležitostnému obyvateľovi sa ale dostala do pozornosti celého Česka a zrejme stúpla aj hodnota tamojších pozemkov a domov. Záujem o kúpu prejavil minulý rok aj herec Jakub Prachař (38). V jeho prípade však najväčšou inšpiráciou asi nebol Karel Gott, ale jeho starý otec, známy herec Ilja Prachař (†81).

​Ku chalupárčeniu mal Ilja blízko nielen v obľúbenom českom seriáli Chalupáři (1975), ale práve v Doubicích si zaobstaral aj vlastnú chalúpku. Tam trávieval veľa času aj so svojím vnukom Jakubom. "V detstve sme tam s dedkom často bývali," spomína najstarší vnuk Trautenberga z Krkonošských rozprávok, s ktorými bol herec spätý snáď najviac. Kubo možno aj z nostalgie k tomuto miestu z jeho detstva si v tejto pokojnej lokalite neďaleko Českého Švajčarska, ktorú nazývajú aj "mozgové kúpele" kúpil vlani v júli pozemok. Ten sa ale v skutočnosti skladá až z troch vedľa seba.

Podľa kúpnej zmluvy pozemky s celkovou rozlohou 1 123 m² pozostávajú najmä z trvalých trávnych porastov a zbúranej pivnice. Stal sa tak pokračovateľom rodinnej tradície a ktovie, či na tak veľkom pozemku nebude stavať aj niekto ďalší z jeho súrodencov. Ale je možné, že má aj nejaké podnikateľské plány. Miestnou atrakciou je aj už známa vidiecka galéria vyrezávaných sôch. Väčšina z nich má podobu rozprávkových prízrakov, rôznych zvierat a iných postáv zo sveta fantázie. Je ich už viac ako 300 a stále pribúdajú ďalšie.

Karel Gott rád trávil čas v prírode a tiež na svojej chalupe v Doubicích, tieto chvíle zachytili aj tvorcovia filmu Karel:

V okolitých lesoch a lúkach, kde sa rád prechádzal aj Karel Gott, sú viaceré rozhľadne. Majster si dal v obci postaviť malebnú novú chalupu, v štýle pôvodných chalúp, ktoré sa tam ešte mnohé zachovali. "Tu chcem čerpať svoje myšlienky, ale aj rozjímať," zveril sa vtedy so svojimi plánmi. Rád občas chodieval aj do miestnej krčmy na pivo medzi tamojších usadlíkov. Zdá sa, že podobne je na tom aj Prachař. "Občas sa tu stretávame s Kubom. Robil tu aj koncerty, keď to situácia dovoľovala," prezradil pre Ahaonline o Jakubovi jeden z miestnych obyvateľov. Jeho pozemky sú vzdialené ani nie kilometer od Gottovcov, s Ivanou tak budú susedia. Či majú už teraz kamarátsky vzťah nie je známe, ale je vysoko pravdepodobné, že minimálne susedské vzťahy nadviažu.

Jakub Prachař má už roky poriadne nabitý pracovný program, pobyt v pokoji na chalupe v objatí prírody mu isto padne vhod: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Prachar (@jakub_prachar)

Súvisiace články

Najčítanejšie