Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Korunovácia princa Charlesa už čoskoro?! Na svete je plán, ako to bude vyzerať!
Zdielať na

Korunovácia princa Charlesa už čoskoro?! Na svete je plán, ako to bude vyzerať!

Archívna reportáž

V britskom kráľovstve sa udiali po odchode princa Harry s manželkou Meghan za posledné dva roky rôzne zmeny. Zbavili ich kráľovských povinností aj privilégií, podobne dopadol pre obvinenie zo zneužitia mladistvej aj princ Andrew, obľúbený syna kráľovnej Alžbety II. Naopak, princ Charles preberal v čoraz väčšej miere povinnosti svojej matky, ako následník trónu. Dokonca počas oslavy pri príležitosti diamantového jubilea na tróne ocenila kráľovná aj jeho manželku Camillu. Vyjadrila želanie, aby za svoje preukázanú služby kráľovstvu získala spolu s Charlesom aj ona kráľovský titul, v znení kráľovná manželka.

​Kráľovná Alžbeta oslávila v minulom roku v rodinnom kruhu 95 rokov života. Krátko predtým, žiaľ, odišiel na večnosť jej milovaný manžel princ Philip. Ten sa ale kráľovského titulu nikdy nedočkal. Pred sobášom s Alžbetou sa musel dokonca vzdať všetkých svojich dovtedajších titulov a nárokov na grécky a dánsky trón. Zmenil si aj meno a deti museli dostať meno po Windsorovcoch, čo vraj bolo pre neho veľmi urážajúce. Podriadil sa však a manželke ako kráľovnej slúžil po celý život s noblesou.

Oslavy sedemdesiateho výročia vlády kráľovnej Alžbety II. sa budú konať v júni, ako je to obvyklé kvôli lepšiemu počasiu. Mali by sa organizovať v plnej paráde. Už teraz je ale čoraz naliehavejšia otázka, či, kedy a ako odovzdá moc svojmu následníkovi. Predsa už v jej požehnanom veku je toho na ňu priveľa, aj keď jej nemožno uprieť snahu o zvládať kráľovské povinnosti, ale v poslednom roku ju musel pre jej zdravotné problémy zastupovať často princ Charles. V Británii sa preto predpokladá, že sa čoskoro konečne stane kráľom. Údajne sa už pripravujú na zmenu moci a v paláci sa spustila "operácia zlaté ríšske jablko" - čo je pomenovanie pre Charlesovu korunováciu. Podobnými heslami kráľovská rodina pomenúva dôležité udalosti, ktoré si vyžadujú veľké ceremónie.

Takto vyzerala slávnostná korunovácia kráľovnej Alžbety II. 2. júna roku 1953:

Princ Charles, ktorý sa stal princom z Walesu v roku 1958, sa tak možno už čoskoro po viac ako šesťdesiatich rokoch dočká trónu. O korunovácii už vraj má jasnú predstavu. Nechce, aby bola veľkolepá, ako ju mala jeho matka. Tá trvala šestnásť mesiacov a do Westminster Abbey šiel v deň udalosti dlhý sprievod s viac ako 8 000 hodnostármi. V sprievode kráčalo aj viac ako 40 000 vojakov a ďalších 30 000 ľudí lemovalo ulice. Samotná korunovácia kráľovnej trvala viac ako tri hodiny. Podľa britského denníka Daily Mail chce Charles, aby obrad odrážal modernú Britániu. Kratší obrad bude aj kvôli Charlesovmu veku. Očakáva sa, že sa na ňom zúčastní najviac 2 000 hostí. Nechce zaťažovať ani štátnu pokladnicu, z ktorej sa obrad hradí, no údajne minimálne jedna okázalá tradícia sa dodrží - Charles sa povezie na známom zlatom koči.

Camilla si napriek prvotnej nepriazni Britov po smrti princeznej Diany získala mnoho fanúšikov a stala sa populárnym členom britskej kráľovskej rodiny, onedlho si bude možno hovoriť kráľovná manželka:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Clarence House (@clarencehouse)

Súvisiace články

Najčítanejšie