Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozhodol sa bojkotovať olympiádu! Herec Mádl má na to vážne dôvody!
Zdielať na

Rozhodol sa bojkotovať olympiádu! Herec Mádl má na to vážne dôvody!

Archívna reportáž

Pre herca Jiřího Mádla bude tohtoročná zimná olympiáda, ktorá sa onedlho začne v Pekingu, tabu. Rozhodol sa tak na základe svojho presvedčenia, aj keď šport, najmä ľadový hokej, ktorý kedysi aj hrával, miluje. Oznámil to na sociálnej sieti svojim sledovateľom. Jeho rozhodnutie ovplyvnil politický názor na Čínu a správanie jej vládnych činiteľov. "Olympiáda v Číne je historickým zlyhaním modernej spoločnosti. Absolútne chápem športovcov, ktorí tam idú, a budem im priať veľa úspechov. Je to vrchol ich športového snaženia," napísal na na začiatku svojho facebookového príspevku.

Mádl má vďaka svojej popularite iste aj vplyv na svojich sledovateľov, ktorí si už dávno všimli, že sa ich obľúbený herec a režisér rád vyjadruje k politike. Vždy upozorňuje aj pred voľbami, aby nezabudli ísť voliť. Svojho času účinkoval aj vo vtipnom, ale kontroverznom videu na youtube, kde vyzýval mladých voličov spolu s herečkou Marthou Issovou, aby ovplyvnili názor svojich starých rodičov. Obaja tvrdili, že za nimi nestojí žiadna politická strana, že je to ich osobný názor. 

Herec Jiří Mádl mal k športu vždy blízko, najmä k populárnemu českému i slovenskému športu - hokeju:

​Čínska vláda má na svedomí kvantum minimálne kontroverzných, ak nie rovno krutých činov voči vlastným obyvateľom. Ostatných pár dekád sa aj z tejto obrovskej krajiny s bohatou históriou stál ekonomický obor a ťaží z toho do poslednej kvapky. Aj olympiáde venovali veľa pozornosti a vložili do nej veľa finančných prostriedkov, aby ohúrili celý svet. "Nebudem sledovať ani jeden z týchto prenosov. Vynechám aj svoj milovaný hokej. Pretože mi neprejde cez srdce, že krajina, ktorá hybridne útočí na kdekoho, má koncentračné tábory na vyhladzovanie svojbytného etnika, nerešpektuje ľudské práva a tak ďalej, organizuje niečo tak vznešené, ako je tento športový festival," s rozhorčením vysvetlil dôvod jeho bojkotu. "Nikoho na to nevyzývam, ale ja budem olympiádu úplne bojkotovať," pripomenul veľkými písmenami svoje rozhodnutie. Caps lock sa vo virtuálnom svete považuje doslova za výkrik, takže je jasné, ako veľmi proti konaniu týchto sviatkov športu v Číne brojí. A mnohí s ním súhlasia.

Jiří Mádl má na tohtoročnú olympiádu v Pekingu jasný názor: 

Súvisiace články

Najčítanejšie