Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smútok vo svete módy! Odišiel ďalší slávny návrhár, obliekal najväčšie hviezdy!
Zdielať na

Smútok vo svete módy! Odišiel ďalší slávny návrhár, obliekal najväčšie hviezdy!

Zdroj: Pixabay.com

Nino Cerruti, taliansky módny návrhár, ktorý sa zaslúžil o revolúciu v pánskej móde v 60. rokoch 20. storočia, odišiel naveky z tohto sveta. Ako o tom ako prvé informovali v sobotu talianske médiá po ozname rodinnej firmy Lanificio Fratelli Cerruti. Dožil sa úctyhodných 91 rokov. Ralph Toledano, prezident Fédération de la Haute Couture et de la Mode, na jeho adresu povedal: "Nino Cerruti bol nepochybne tvorivý génius, vášnivý muž s výnimočným pohľadom, ale aj veľký podnikateľ. Nino Cerruti zaviedol do módy a pánskeho oblečenia pojem 'ležérny štýl' a sám bol mužom so vzácnou eleganciou". Umožnil tiež preraziť v móde Giorgiovi Armanimu, ktorý pre neho pracoval v rokoch 1964 až 1970.

"Smrť Nina Cerrutiho ma bolestne zasiahla. Odišiel gigant talianskeho podnikania," vyjadril sa na Twitteri Gilberto Pichetto, námestník talianskeho ministra pre hospodársky rozvoj. "Vždy si ho budem pamätať pre jeho intuíciu, zručnosť a predvídavosť, vďaka ktorým taliansku módu preslávil po celom svete," dodal. Navrhoval módne línie pre ženy aj mužov, jeho špecialitou boli vlnené obleky, ktoré sa snažil prispôsobiť tak, aby boli pohodlné na každodenné nosenie. V roku 1978 vstúpil módny dom Cerruti aj na trh s parfumami. V 80. rokoch začal spolupracovať s Hollywoodom. Jeho oblečenie nosili najväčšie hviezdy filmového plátna ako Robert Redford, Richard Gere, Michael Douglas, Sharon Stone a ďalší. 

​Cerruti bol jeden čas aj oficiálnym dizajnérom tímu Ferrari Formula 1. V roku 2000 predal 51 % svojej spoločnosti a odvtedy sa sústredil najmä na prevádzku rodinnej textilnej továrne v severotalianskom meste Biella v regióne Piemont. Za značkou Cerruti stojí 150 rokov vývoja a tvrdej práce rodiny Cerruti. Továreň na látky založil v roku 1881 Ninov starý otec. On sám sa  chcel vydať inou cestou. Študoval politológiu. Po náhlom skone otca ale štúdium ukončil a prevzal vedenie firmy. Prežil neobyčajný život, na jeho sklonku napriek svojmu vysokému veku bol vraj stále veľmi vitálny. Zomrel v nemocnici v neďalekom meste Vercelli, kam ho previezli na operáciu bedrového kĺbu, ako informoval taliansky denník Corriere della Sera. 

Elegantný a sexy biely kostým, ktorý mala na sebe oblečený Sharon Stone v slávnej scénke filmu Základný inštinkt pochádza taktiež z rúk návrhára Nina Cerrutiho: 

Carlo Capasa, prezident talianskej komory módy, na Cerrutiho spomína ako na "veľkého inovátora", ktorý bol zároveň "jedným z najschopnejších mužov Talianska". "Ako prvý pochopil význam kreativity v pánskej móde a dal priestor mladému návrhárovi s obrovským talentom, akým bol Giorgio Armani, čím zmenil samotné kritériá obliekania," vyzdvihol jeho schopnosti Capasa. "Bol jedným z prvých, ktorí mali silné medzinárodné zastúpenie a predstavovali svetu jedinečnú kombináciu kreativity a kvality, ktorá charakterizovala a stále charakterizuje taliansku módu." Armani spomínal na Cerrutiho ako na kreatívneho podnikateľa s "bystrým okom, skutočnou zvedavosťou, schopnosťou odvážiť sa". Veľa sa od neho naučil a mal na jeho život pozitívny vplyv.

Módny svet smúti za ikonou aj prostredníctvom sociálnych sietí:

Súvisiace články

Najčítanejšie