Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obrovská strata pre československý film! Zomrel skvelý slovenský režisér
Zdielať na

Obrovská strata pre československý film! Zomrel skvelý slovenský režisér

Zdroj: SITA

Svet kinematografie je opäť v smútku. V nedeľu odišiel do filmového neba po vážnej dlhodobej chorobe významný československý režisér Dušan Klein vo veku 82 rokov. Pre spravodajský portál TN.cz to potvrdil jeho syn David Klein. Jeho život a tvorbu poznamenala, ale nenarušila ani časť detstva prežitá kvôli židovskému pôvodu v koncentračnom tábore Terezín spolu s mamou a bratmi. Narodil 27. júna 1939 v Michalovciach. Po vojne sa objavil najskôr pred kamerou ako detský herec. V roku 1963 dokončil štúdium réžie na FAMU v Prahe. Od sedemdesiatych rokov pôsobil vo Filmovom štúdiu Barrandov a po roku 2000 tiež vyučoval na FAMU a prednášal na filmových školách, kde sa stretával so začínajúcimi režisérmi a vplýval na ich vývoj.

​Život zasvätil najmä televíznej tvorbe, pričom jeho ťažiskovým žánrom sa stali komédie. Známy je najmä ako režisér šiestich voľne nadväzujúcich filmov "o básnikoch", v ktorých hlavnú úlohu stvárnil Pavel Kříž a David Matásek. Prvým bol  Ako svet prichádza o básnikov(1982), ďalšími  Ako básnici prichádzajú o ilúzie (1984), Ako básnikom chutí život (1987), Koniec básnikov v Čechách (1993), Ako básnici nestrácajú nádej (2004) a posledný Ako básnici čakajú na zázrak (2016). Podieľal sa aj na tvorbe televíznych detektívnych cyklov ako Hříchy pro pátera Knoxe (1992), Hříchy pro diváky detektivek (1995) a tiež celovečerných filmov ako napríklad Dobří holubi se vracejí (1988), Vážení přátelé, ano (1989), Andělské oči (1994), Konto separato (1996), Svatba na bitevním poli (2008), či Rodinka (2010).

Skon tohto známeho režiséra a scenáristu zasiahla pochopiteľne aj hercov, ktorí s ním spolupracovali na viacerých filmoch a seriáloch, píše portál Blesk.cz. Bývalá prvá dáma Dagmar Havlová si kedysi zahrala pod jeho režisérskou taktovkou v seriáli Hriechy určeného pre divákov detektívok. "Je to veľká strata pre český film, bol to skvelý filmár a človek," konštatovala niekdajšia Dáša Veškrnová. "Nemám slov, tá správa ma zaskočila, je mi to strašne ľúto, ale, žiaľ, to patrí k životu. Nakrúcanie s ním bolo vždy nezabudnuteľné," povedala sestra Libuše Šafránkovej Miroslava, ktorá v slávnom komediálnom seriáli "o básnikoch" stvárnila postavu Borůvky. Michaela Badinková, ktorá si zas zahrala Veverku spomína: "Dušana som mala veľmi rada, dal mi prvú veľkú filmovú príležitosť, bol to veľký malý človek, vždy mal pre nás dobré slovo. Pracovalo sa mi s ním veľmi dobre a budem na neho celý život spomínať v dobrom". 

Medzi filmy, ktoré režíroval Dušan Klein patria aj legendárne komédie o básnikoch. Pozrite si ukážku komédie Ako básnici prichádzajú o ilúzie:

"Bol som na gymple, keď do kín prišli Básnici. Vtedy sa mi to veľmi páčilo. Keď sme koncom leta nakrúcali film v Terezíne, neustále som myslel na hrôzy jeho detstva, a napriek tomu dokázal vytvoriť niečo tak ľahko optimistické. Takže ďakujem, pán režisér," reagoval na režisérov odchod Bořek Slezáček. "Spomínať na Dušana Kleina? To by bolo na dlhé rozprávanie," povedal stručne herec Miroslav Donutil. V roku 2003 vyšla jeho biografia s názvom Dušan Klein alebo Ako režisérom chutí život, ktorú napísal Petr Nový. Klein si tam pripomenul svojich súčasníkov, medzi ktorých patril aj Miloš Forman. Pri príležitosti jeho osemdesiatych narodenín vznikol dokumentárny film Režisér s fajkou alebo Môj život na scéne. Zo scény života už ale Dušan Klein odišiel navždy, fajka zhasla. Posledná rozlúčka sa na želanie rodiny uskutoční v úzkom rodinnom kruhu bez účasti verejnosti. 

So známym režisérom sa na sociálnej sieti rozlúčila aj prvá dáma ČR a niekdajšia populárna herečka, Dagmar Havlová:

Instagram/Dagmar Havlová

Súvisiace články

Najčítanejšie