Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svet filmu žiali. Zomrela zbožňovaná herečka, o 3 týždne by oslávila jubileum
Zdielať na

Svet filmu žiali. Zomrela zbožňovaná herečka, o 3 týždne by oslávila jubileum

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Do hereckého neba v posledný deň roku v tichosti odišla americká televízna legenda Betty White. Hviezda seriálu Zlaté dievčatá zomrela v úctyhodnom veku. Stalo sa tak len tesne pred jej životným jubileom - oslavou storočnice. Pokiaľ sa vie, nemala žiadne väčšie zdravotné problémy vzhľadom na jej vek. Odchodu sa nebála. Mala optimistickú povahu a zmysel pre humor a to bol zrejme elixír jej života. Počas svojho života dostala veľa príležitostí, aby mohla prejaviť svoj talent ako herečka aj moderátorka. Jej blízkym, kolegom a fanúšikom bude iste veľmi chýbať.

Kariéra zosnulej Betty White sa začala už v 40. rokoch 20. storočia hneď po tom, ako ukončila strednú školu. Začala spolupracovať s rozhlasom a neskôr získala vlastnú šou s názvom The Betty White Show. V roku 1949 sa stala spolu s Alom Jarvisom spolumoderátorkou jeho každodennej varietnej šou Hollywood v televízii v Los Angeles. Neskôr sa venovala viac hereckej dráhe. Za jej najvýraznejšiu úlohu sa považuje postava Rose Nylund v televíznom seriáli Zlaté dievčatá. Na našich obrazovkách sme ju mohli vidieť vo filmoch Zberatelia kostí, Postrach Denis, Ally McBeall, Núdzové pristátie, Matlock či ako animovanú postavičku v Simpsonovcoch.

Počas jej dlhej hereckej kariéry získala mnoho ocenení. White bola trikrát nominovaná na Screen Actors Guild Award za výnimočný ženský herecký výkon v komediálnom seriáli Zlaté dievčatá v rokoch 2011, 2012 a 2013 a dvakrát aj zvíťazila. Celkovo bola nominovaná na 21 cien Primetime Emmy, pričom ich získala päť. Má aj cenu Grammy. Jej filmová a televízna kariéra trvala osemdesiat rokov. V roku 2014 ju zapísali do Guinnessovej knihy rekordov za najdlhšiu kariéru televíznej herečky, zároveň je aj herečkou, ktorá ako najstaršia získala nomináciu na cenu Emmy, ako 94-ročná. Má aj svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

Pozrite si zostrih bohatej kariéry Betty White:

Vlani v januári rozhovore pre magazín People, keď oslávila 99 rokov, White povedala, že "mať zmysel pre humor" je kľúčom k dlhému a šťastnému životu, vyjadrila sa vtedy jednoznačne: "Stačí sa pozerať na pozitívnu stránku a nezaoberať sa negatívami. Negatívny postoj nám berie príliš veľa energie". To bolo jej motto už roky. Pre People ešte v roku 1999 povedala, že sa snaží vyťažiť čo najviac z každého dňa. "Radšej si uvedomte, aký je život dobrý, kým sa odohráva. Pretože skôr, ako sa nazdáte, všetko zmizne," pripomenula skúsená herečka. Pred oslavou jej storočnice sa White v článku People, kde bola na titulnej strane, otvorila tomu, ako sa cíti ako takmer 100-ročná. "Som šťastná, že som v takom dobrom zdraví a cítim sa v tomto veku tak dobre. Je to úžasné," povedala herečka - veteránka. Netajila sa tým, že na 17. januára 2022 chystala veľkú oslavu svojej storočnice, žiaľ, tá sa už konať nebude.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ryan Reynolds (@vancityreynolds)

Betty White ale napĺňalo nielen herectvo. "Som najšťastnejší človek na svete. Môj život je rozdelený absolútne napoly: napoly zvieratá, napoly šoubiznis," povedala raz táto známa milovníčka a ochrankyňa zvierat. "Musím zostať v šoubiznise, aby som mohla platiť svoju činnosť pre zvieratá," priznala sa s úprimnosťou filmová hviezda. "Svet teraz vyzerá trochu inak. Skvele sa vzpierala očakávaniam. Podarilo sa jej poriadne zostarnúť a no nejako stále veľmi nezostarla. Budeš nám chýbať, Betty. Teraz už poznáš to tajomstvo," vyznal sa Betty herec Ryan Reynolds. "Bude mi strašne chýbať a rovnako aj svet zvierat, ktorý tak veľmi milovala. Nemyslím si, že Betty sa niekedy bála odchodu, pretože vždy chcela byť so svojím najmilovanejším manželom Allenom Luddenom. Verila, že bude opäť s ním," vyjadril sa pre People jej agent a blízky priateľ Jeff Witjas Odkedy jej tretí manžel zomrel, čo bolo v roku 1981, žila sama so svojimi zvieratami, ale samotou netrpela. Bola spoločensky aktívna až do svojho skonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie