Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Skvelý český herec Jiří Lábus sa desil covidu, no už sa aj nakazil! Nasadili mu liečbu ako Trumpovi!
Zdielať na

Skvelý český herec Jiří Lábus sa desil covidu, no už sa aj nakazil! Nasadili mu liečbu ako Trumpovi!

Archívna reportáž

Iba pred pár dňami zaľahla s covidom napriek plnému zaočkovaniu Halina Pawlowská (65) a najnovšie sa to stalo aj populárnemu hercovi najmä komediálnych rolí, Jiřímu Lábusovi (71). Ten sa k chorobe ale postavil inak a rýchlo sa rozhodol pre liečbu prípravkom, ktorú poskytli údajne pri covide aj exprezidentovi USA, Donaldovi Trumpovi (75). A zrejme obidvom rýchlo zabrala.

Jiřímu Lábusovi, infikovanému mutujúcim koronavírusom, je už aktuálne vraj celkom dobre. Ihneď po zistení, že napriek zaočkovaniu sa ochoreniu nevyhol ani on, podstúpil liečbu v pražskom IKEMe, akú absolvoval aj americký exprezident Donald Trump. O tomto spôsobe posilnenia imunity sa ešte veľmi medzi ľuďmi nevie, aj keď v susednom Česku je prípravok REGN-CoV2 k dispozícii aj pre pacientov, ktorí o ňu požiadajú u svojho praktického lekára. Našťastie bol o tejto možnosti herec informovaný dostatočne včas a hneď sa podrobil liečbe týmto prípravkom. Veľmi si to pochvaľuje.

"Šesť mesiacov po očkovaní som mal slabú ochranu proti vírusu, preto mi dali infúziu, v ktorej boli ochranné látky. Rovnakú liečbu podstúpil aj Trump," pochválil sa Lábus Blesku. Lekári z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) mu predpísali REGN-CoV2, prípravok s vysokým obsahom protilátok. "Vďaka nim by sa choroba nemala zhoršovať, ale zastaviť," vysvetľoval spokojný herec. Po ambulantnom podaní tzv. protilátkového kokteilu je už doma a odpočíva. "Mal som zvýšenú teplotu, teraz ju už nemám. Mám len trochu nádchu a trochu kašlem. Pozerám televíziu a čítam si knihy," optimisticky opísal svoju momentálnu situáciu.

 Jiří Lábus zahviezdil aj v úspešnej komédii Vlastníci z roku 2019, pozrite si krátky trailer k filmu:

Inak činorodý herec musí ešte nejakú dobu odpočívať v domácom liečení, aby sa organizmus z covidu celkom vystrábil. V karanténe musí zostať až do 8. novembra. A tým, že má covid, musí byť v karanténe aj celá Ypsilonka, kde sa pohyboval pred vypuknutím choroby. Ale nie je jediný, koho napadol covid, postihnutý je aj režisér a umelecký vedúci Štúdia Ypsilon Jan Schmid (85) a niekoľko mladších hercov. 

Jiří Lábus sa zaradil medzi mnohých, ktorí sa covidom nakazili: 

Spôsob liečby covidu Jiřího Lábusa zaujal redakciu Blesku, a preto sa obrátili s touto otázkou na IKEM, kde ju absolvoval herec. "Pri tejto liečbe protilátkami je veľmi dôležité, aby boli podané v počiatočných fázach ochorenia," odpovedala na položenú otázku Markéta Šenkyříková. "Je ale nutné, aby boli pacienti indikovaní prostredníctvom svojich praktických lekárov čo najskôr po preukázanej pozitivite s podaním na jednom z desiatok aplikačných miest v republike bez nutnosti cestovať do špecializovaných centier. Vo väčšine prípadov je potom liečba podávaná ambulantne prostredníctvom infúzie a pacient nemusí byť hospitalizovaný," inštruovala ako postupovať. Prípravok REGN-CoV2, je v Česku hradený zo zdravotného poistenia a od polovice apríla bol v pražskom IKEM-e podaný už viac ako 120 pacientom. Na Slovensku sa ešte v júni uvažovalo o jeho zakúpení, aj sa vyčlenili peniaze, no odvtedy je ticho.

Súvisiace články

Najčítanejšie