Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalšia strata pre český film. Zomrela skvelá herečka, smúti za ňou aj režisér Troška
Zdielať na

Ďalšia strata pre český film. Zomrela skvelá herečka, smúti za ňou aj režisér Troška

Zdroj: SITA

Iba krátko po dovŕšení svojich 77 rokov odišla navždy z tohto sveta nezabudnuteľná postava klebetnice z filmov režiséra Zdeňka Trošku (68), herečka Jana Altmannová. Objavovala sa ale aj v mnohých iných filmoch, zväčša v menších úlohách, a svoj hlas prepožičiavala aj zahraničným herečkám v dabingu. Nedávno ju postihla mŕtvica a krátko na to ju to stálo, žiaľ, aj život. Smúti za ňou aj režisér Troška, ktorý sa s ňou telefonicky rozprával iba pár dní pred touto smutnou udalosťou.

V poslednom čase sa musela verejnosť navždy rozlúčiť s viacerými hereckými legendami. Jana Altmannová  (✝77) síce nebola herečkou veľkých rolí, ale svoje postavy vedela zahrať nezabudnuteľným spôsobom. Narodila sa 17. októbra 1944 v Prahe. Najprv vyštudovala scénografiu na strednej škole a potom v roku 1968 absolvovala Katedru bábkového divadla na DAMU. Päť rokov pôsobila v západonemeckom Essene, kde mala angažmá v divadle Hohensteiner Puppenspieler a učila na vyššej sociálnej pedagogickej škole. Po návrate do Prahy bola členkou Divadla Spejbla a Hurvínka a potom Ústredného bábkového divadla. Desiatky rokov aj učila na pražskej DAMU.

​Objavovala sa v menších úlohách vo filme a televízii, často hrala aj v rozprávkach. Jej typickým účesom bol drdol na hlave. Už od 70. rokov ju angažovali vo filmoch do úloh matiek, susediek či úradníčok, ako boli Vrchní, prchni (1980), Čo je doma to sa počíta, pánové..., 1980), Dívka s mušlí (1980), Nabudúce budeme múdrejší, starký! (1982), Ja nie som ja (1985), Marta a ja (1990), Poriadok (1994), Anjelské oči (1994) a Kolja (1996). Hrala aj v mnohých televíznych rozprávkach, inscenáciách a seriáloch, ako Sám na smrť (2003), Iguo Igua (2003), Druhý dych (1988), O zvieratách a ľuďoch (1993), Bolo nás päť (1994), Strieborná parochňa (2001), Miesto nad hlavou (2004), Rodinné putá (2004 až 2006) či Ulica (2005). V posledných rokoch sa objavila v troch častiach filmu Babovřesky a v jednom diele Kameňáku režiséra Zdeňka Trošku. 

Pozrite si Janu Altmannovú ako Bábu z komédie Babovřesky:

Ten bol s ňou v kontakte takmer až do jej skonu. "Je to asi päť dní, čo sme spolu hovorili. Zverila sa mi, že ju postihla mŕtvica a nemôže preto chodiť. Želal som jej, nech odpočíva a nech sa rýchlo postaví na nohy. Veľmi ma mrzí, že sa to už nestane," spomínal na jeho posledný rozhovor s ňou režisér Troška, keď mu zo Super.cz oznámili správu o Altmannovej smrti. Patrila k herečkám, ktoré mal rád pre jej podobný spôsob života aký miluje aj on. "Vždy som si do filmu obsadzoval dobre naladených ľudí, ktorí mali radi život, iných ľudí a mali nadhľad. Presne taká ona bola,"  zaspomínal na ňu populárny režisér filmov, kde nikdy nechýbal humor.

Za Janou Altmannovou smútia aj priatelia, kolegovia a žiaci z prestížnej pražskej Divadelnej fakulty AMU, kde dlhé roky pôsobila ako pedagóg:

Aj keď úlohy neveľmi vzhľadných klebetníc, ktorými bola herečka známa, neboli práve o ušľachtilých intelektuálkach, v skutočnosti ňou vraj bola a aj výzorom v civile by ju nikto zrejme na ulici nespoznával. Organizovala dokonca aj kurzy sebaprezentácie a rétoriky
. "Bola to úžasná ženská. Bola veľmi inteligentná a veľmi vzdelaná. Dokázala zahrať babičku z dediny, ale pokojne aj kňažnú," opísal ju Troška. Bola vydatá za maliara a grafika Jiřího Altmanna, manželstvo bolo ale bezdetné. O to s väčšou radosťou účinkovala v divadle a vo filmoch pre deti a venovala sa študentom na škole.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie