Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kráľovná vyslala TÝMTO jasný signál Harrymu! Jeho hlas už nie je podstatný!
Zdielať na

Kráľovná vyslala TÝMTO jasný signál Harrymu! Jeho hlas už nie je podstatný!

Archívna reportáž

V Glasgowe už naplno prebieha konferencia COP26 na tému klimatických zmien. Veľkú rolu pri jej organizácii zohráva aj britská kráľovská rodina. Medzi najvýznamnejších účastníkov patrí aj princ Charles a jeho syn princ William, ktorí sú veľkými bojovníkmi za záchranu našej planéty. Podobne sa angažoval aj nedávno zosnulý princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II. Aj tej leží na srdci otázka ochrany našej planéty a mala sa na konferencii aj osobne zúčastniť. Neodporúčali jej to však lekári vzhľadom na jej zdravotný stav, a tak sa účastníkom prihovorila prostredníctvom videoprenosu.

Vo svojom prejave pri otvorení konferencie COP26 sa kráľovná Alžbeta II. veľmi pozitívne vyjadrila na adresu svojho zosnulého manžela, syna princa Charlesa a jej vnuka princa Williama. "Som veľmi hrdá na to, že vedúca úloha, ktorú môj manžel zohral pri povzbudzovaní ľudí, aby chránili našu krehkú planétu, žije ďalej prostredníctvom práce nášho najstaršieho syna Charlesa a jeho najstaršieho syna Williama," povedala britská panovníčka a ocenila ich snahu v tomto smere. "Nemôžem byť na nich viac hrdá," ešte raz zdôraznila svoje pocity. Nespomenula pritom ani slovom princa Harryho, ktorý sa tiež dlhodobo vyjadruje k otázkam zmeny klímy, aj predendávnom, keď bol hostiteľom Global Citizens Live v New Yorku.   

Kráľovnine vynechanie jej mladšieho vnuka zrejme nebolo náhodné a je odkazom na to, že jeho aktivity sa už kráľovskej rodiny netýkajú. Nezúčastnil sa ani otvorenia konferencie COP26 v Glasgowe a nie je známe, že by sa tam v počas dvoch týždňov jej konania chystal. Ale je možné, že mu aj z kráľovského paláca naznačili, že nie je žiadúce, aby pritiahol svojou prítomnosťou pozornosť na seba a vyvolal rozruch a zbytočné otázky. Nehovoriac, ak by pritom nechcela chýbať ani jeho manželka Meghan. Obaja si však našli svoje miesto na angažovanie sa v USA a odtiaľ vyhlasujú pravidelne aj svoje výzvy celému svetu. 

Vypočujte si prejav kráľovnej k nedávnemu stretnutiu lídrov v škótskom Glasgowe, ktorého sa zo zdravotných dôvodov nemohla osobne zúčastniť:

Jej Výsosť vystúpila vo videospojení z priestorov Windsorského zámku v smaragdovozelených šatách s brošňou v tvare motýľa ako symbolom prírody a vyzerala skvelo. Vyjadrila sa k problémom planéty s plnou vážnosťou. "V nadchádzajúcich dňoch má svet možnosť pripojiť sa k spoločnému cieľu vytvoriť bezpečnejšiu a stabilnejšiu budúcnosť pre našich ľudí a pre planétu, od ktorej sme závislí. Nikto z nás nepodceňuje výzvy, ktoré sú pred nami. História však ukázala, že keď sa národy spoja v spoločnej veci, vždy existuje priestor pre nádej. Ak budeme pracovať bok po boku, dokážeme vyriešiť aj tie najneprekonateľnejšie problémy a zvíťaziť nad najväčšími protivenstvami," vyzvala k spolupráci celý svet. 

Kráľovná Alžbeta II. vyjadrila hrdosť na svojho syna a svojho vnuka Williama za ochranu planéty. Mladší vnuk Harry sa v jej slovách vďaky, žiaľ, nepočul:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

​Britská panovníčka sa obrátila sa aj na lídrov sveta, aby sa pri riešení klimatickej krízy "povzniesli nad politiku okamihu" "dosiahli skutočnú štátnickú úroveň". Mnohí čelní predstavitelia z tých najvýznamnejších štátov sveta, vrátane prezidenta USA, Joea Bidena, sa zúčastnili osobne na otvorení tejto významnej konferencie. Neprišiel však ruský prezident Vladimír Putin, ani čínsky prezident Si Ťin-pching, či turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Ten posledný menovaný vraj z dôvodu nedostatočného zaistenia bezpečnosti. Ale iste aj títo traja si prejav kráľovnej, ktorá si získala svojou rozvahou a aktivitami vo svete vážnosť a úctu, jej prejav pozreli a vypočuli, či ale ktorýkoľvek zo svetových vodcov niečo reálne spraví, je druhá vec.

Súvisiace články

Najčítanejšie