Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Česká miss s nevyliečiteľne chorým synčekom: prvé zlyhanie, prosí o pomoc!
Zdielať na

Česká miss s nevyliečiteľne chorým synčekom: prvé zlyhanie, prosí o pomoc!

Zdroj: Instagram/VK

Azda každá mama miluje svoje dieťa nadovšetko. Nie inak je to aj u sympatickej českej missky Veroniky Kašákovej (31), ktorej sa tento rok narodil vytúžený synček. Žiaľ, zakrátko zistila, že trpí vzácnym genetickým ochorením s odborným názvom fenylketonúria. Jej malý synček preto nemôže prijímať takmer žiadne bielkoviny. Nedodržiavanie bezbielkovinovej diéty vedie k vážnym následkom, ako napríklad ťažká retardácia. Najcitlivejšie na to reagujú hlavne detskí pacienti. Veronika sa preto snaží zo všetkých síl, aby v niečom nepochybila. A predsa sa jej to nechtiac stalo.

Od chvíle, keď sa Veronika Kašáková dozvedela, že jej vo februári narodený synček Matyáš trpí nevyliečiteľnou chorobou, kvôli ktorej nemôže konzumovať takmer žiadne bielkoviny, ubehlo vyše osem mesiacov. Z prvého šoku a zúfalstva sa neskôr postupne spamätala aj vďaka svojmu profilu na sociálnej sieti, kde sa kontaktuje s mamičkami, ktoré postihol s potomkom podobný osud ako aj ju a navzájom sa psychicky podporujú a radia si. Pridávajú sa k nim ale aj mamičky zdravých detí a tiež radi zdieľajú rôzne skúsenosti a dávajú dobré rady.

Pred pár dňami sa Veronika na sociálnej sieti úprimne zverila so svojou chybou, ktorej sa nechtiac dopustila v rámci striktnej výživy svojho synčeka. "Pred dvoma dňami, keď sme boli v detskom domove, som tam dala Matyášovi obedík s deťmi a zabudla som si ho zapísať. Keď som mu potom zostavovala večeru a počítala, koľko ešte môže fenylalanínu, tak som nemala zapísaný ten obed a dala som mu na večeru dvojitú porciu. Presiahla som jeho toleranciu. Bolo to prvýkrát a bol to šok. Ale asi sa to stane ešte stokrát," otvorene priznala svoju chybu, kvôli ktorej spustila paniku. So synčekom hneď bežala na vyšetrenie do nemocnice, aby sa uistila, či je v poriadku 

Veronika si v živote prežila mnoho ťažkých chvíľ, kvôli drogovo závislej mame žila od 4 rokov v detskom domove, o čom napísala aj knihu. Dnes sa snaží pomocou vlastnej nadácie pomáhať iným:

"Teraz čakáme na výsledky krvi, či sa to tam prejaví," pokračovala ustaraná mamička. "Rozhodla som sa, že sa s vami podelím o také to strašne zlé svedomie z toho, že ste hoci len na okamih, alebo máličko svojmu dieťaťu spôsobili čo i len chvíľku, alebo trošičku bolesť či ťažkosť," vysvetlila dôvod, prečo o tom všetkom otvorene informuje svojich sledovateľov. Neustále sledovanie a vypočítavanie množstva bielkovín v strave detí ako je Matyáš je naozaj náročné a môže dôjsť aj k chybám, ako sa to stalo aj Veronike. Ale prostredníctvom sociálnych sietí spoznala veľa ďalších mamičiek, ktoré majú deti s rovnakou diagnózou a navzájom sa podporujú a spoločne hľadajú aj vychytávky na uľahčenie ich života s chorým dieťatkom.

Aj vďaka neustálej starostlivosti mamy má maličký Matyáš spokojný život takmer ako zdravé deti: 

Vďaka jej nepríjemnej skúsenosti si spomenula že problém s týmto výpočtom spomínali aj iné mamičky v rámci prísnej životosprávy ich dieťaťa postihnutého fenylketonúriou. "Chcem vyzvať všetkých, ktorých tu mám, či by nešla urobiť nejaká aplikácia, kde by sme mohli  vypočítať ten fenyalanín, kde by tie potraviny boli, a aby sme nerobili zbytočné chyby a neubližovali tým našim deťom," oslovila svojich sledovateľov s prosbou na sociálnej sieti. Verí, že sa nájde niekto, kto by niečo také dokázali premeniť na reálnu vec a veľmi by to uľahčilo život rodinám s deťmi s PKU. Jej známe meno  a množstvo priaznivcov na sociálnej sieti by k tomu mohlo dopomôcť.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie