Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smutný koniec slávnej herečky! Dcéra Jany Brejchovej o jej stave!
Zdielať na

Smutný koniec slávnej herečky! Dcéra Jany Brejchovej o jej stave!

Zdroj: youtube/printscreen

Česká Brigitte Bardot, herečka Jana Brejchová, mala v januári osemdesiatjeden rokov, ale oslavy sa nekonali. Už roky leží v zúboženom stave v liečebni pre dlhodobo chorých a svet v plnej rozmanitosti vôbec nevníma. Zrejme jej ani neprekážalo, že počas pandémie za ňou nikto nemohol prísť. Nezabúda na ňu ale jej jediná dcéra Tereza Brodská, ktorú má s tragicky zosnulým hercom Vlastimilom Brodským († 81). Pravidelne sa jej pýtajú, ako je na tom jej mamička, ale ona už môže len konštatovať stále to isté a nie je to nič povzbudzujúce.

Je obdivuhodné, keď sa dožívajú ľudia vysokého veku pri plnom vedomí a zdraví. Príkladom je herečka Jiřina Bohdalová, ktorá tento rok oslávila deväťdesiat rokov a poňala to naozaj veľkolepo. Jej životaschopnosť by jej mohol závidieť kdekto oveľa mladší. Jana Brejchová je od nej síce mladšia o deväť rokov, ale také šťastie nemala. V 60. rokoch minulého storočia bola považovaná za sexsymbol a najväčšiu českú filmovú hviezdu, ktorá bola niekedy prezývaná aj "česká Brigitte Bardot". Svoj pôvab dlho nestrácala, bola oslnivá ako naivné mladé dievča, ale zaujímavá bola aj v neskorších rokoch zrelosti. Poslednú rolu si zahrala vo filme Jana Hřebejka Kráska v nesnázích, za ktorú získala v roku 2007 Českého leva. Túto cenu za celoživotné dielo získala aj v roku 2010.  

"Herectvo Jany Brejchovej a jej úlohy patria nepochybne k tomu najlepšiemu, čo naša povojnová kinematografia ponúkla. Za výnimočné považujeme aj to, že sa nikdy nespreneverila svojmu hereckému svedomiu a nikdy nevyužila svoj talent na službu mocným," uviedla porota na slávnostnom odovzdávaní audiovizuálnych trofejí Trilobit, kde herečka získala v januári Cenu Vladislava Vančuru za celoživotné dielo. To už  ale herečka celkom nevnímala. Trpí degeneratívnym ochorením mozgu, keď nastáva úbytok bielej hmoty mozgovej, a liek na ňu neexistuje, píše portál ahaonline.cz. Pred siedmymi rokmi skolabovala doma a odvtedy žila v nemocniciach. Posledné roky našla domov v LDN - Centre následnej starostlivosti Fakultnej nemocnice Motol. Spočiatku ešte dokázala ako-tak komunikovať, neskôr aj to prestala.

Aj vďaka piesni Lásko má já stůňu z pera Karla Svobodu si Janu Brejchovú pamätajú celé generácie českých i slovenských fanúšikov: 

Jej dcéra Tereza Brodská sa o mamu a jej stav zaujíma a chodí ju aj pravidelne navštevovať. "Mamička je ležiak, vlastne stále leží a iba pozerá. Už nevníma vonkajší svet. Má neurologický nález na mozgu a na to neexistujú žiadne lieky. Nikdy sa to nezlepší, už sa to môže len zhoršiť," prezradila Tereza pre časopis Sedmička, ako je na tom jej slávna mama. "Je hrozné vidieť takto mamičku, ale stále si hovorím, že toľko ľudí je na svete je chorých, že nie je jediná. Musíme to brať tak, že je to život," hovorí Tereza, ktorá je už dlhšie zmierená so zdravotným stavom svojej slávnej mamy. Po jej vzore sa aj ona rozhodla stať sa herečkou. Herecké gény ale zdedila aj po otcovi, Vlastimilovi Brodskom.

Dcéra Jany Brejchovej a Vlastimila Brodského, taktiež herečka Tereza Brodská si nedávno zaspomínala na mamu prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti:

​V stave, v akom sa nachádza chorobou postihnutá Brejchová, už nevie rozhodovať o svojom živote. Zrejme nevnímala ani problémy okolo pandémie covidu, čo na dlhé mesiace zabraňovalo vzájomnému styku pacientom s ich najbližšími v jej súčasnom domove pre dlhodobo chorých, ani nutnosti zaočkovania. "Mamička sa už nemôže rozhodovať sama, musela som to za ňu rozhodnúť ja sama s pani primárkou. Už má za sebou prvú dávku a čaká na druhú," zverila sa Tereza Brodská so svojimi starosťami o mamu ešte na jar. Ale vraj keď ju navštívili jej hereckí kolegovia a mali so sebou aj spomienkové fotografie, rozpamätala sa predsa len na niečo, pričom sa usmiala. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie