Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ako zo zlého filmu! Vláda totálne zahladila stopy po známej herečke, úplne ju vymazali!
Zdielať na

Ako zo zlého filmu! Vláda totálne zahladila stopy po známej herečke, úplne ju vymazali!

To, čo sa zdá byť ako z knihy 1984 od Georgea Orwella, je, žiaľ, realitou aj v reálnom svete. Ak niekto nie je pre režim pohodlný, alebo hlása veci, ktoré neladia s chcenou doktrínou, môže zmiznúť - minimálne z virtuálneho sveta. V skutočne obrích rozmeroch sa deje "mazanie stôp" napríklad v Číne, kde aktuálne doslova nechali zmiznúť jednu z ich najúspešnejších herečiek.

Keď sa dnes snažia nájsť obyvatelia Číny na internete informácie o veľkej hereckej hviezde, miliardárke Vicki Zhao Wei, majú smolu. Hoci to znie priam neuveriteľne, ale čínsky režim dokázala zablokovať či zmazať všetky zmienky o svojej niekdajšej super celebrite.

Nejde pritom len o články, či iné zmienky o herečke, ide aj o komplet jej dielo. Zo dňa na deň mizli všetky seriály, filmy či rozhovory. Vymazali ju z projektov, v ktorých účinkovala, zmazali aj jej kontá na sociálnych sieťach. Tvária sa, akoby nikdy neexistovala.

Za týmto šialenstvom pritom nie sú nejakí neprajní hackeri, ako by si niekto azda mohol myslieť. "Je to dielo čínskeho prezidenta, snaží sa eliminovať vplyvné hlasy, ktoré nemá pod kontrolou," vyjadril sa analytik Wen Zhao. Vymazanie herečky z online sveta je súčasťou väčšieho projektu Čínskej komunistickej strany. Jej orgány sa nechali počuť, že chcú zamerať pozornosť ľudí na tradičnú čínsku kultúru a socialistické hodnoty. 

Nežiadúcimi sa tak stali aj muži, ktorí pôsobia príliš jemne až zženštilo, či umelci s vlastným názorom a silou prezentovať ho. Napriek tomu, že sa Čína za ostatné roky transformovala na ekonomickú veľmoc, ktorá do značnej miery ovplyvňuje celý svet, a na pohľad umožnila svojim obyvateľom žiť "sen západného sveta", je zjavné, že v základoch ide stále o tú istú totalitu, ako pred desaťročiami. Zhao Wei nie je ale prvá, ktorej sa to stalo. Pred tromi rokmi rovnako vymazali ďalšiu čínsku superhviezdu Fan Bingbing, tú navyše aj zatkli a dlhé mesiace držali pod zámkom, aby ju napokon pustili s pokutou 127 miliónov dolárov za údajné daňové úniky.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie