Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slávna herečka šokuje! Ako tínedžerka sa rozhodla pre potrat, otehotnela s omnoho starším mužom!
Zdielať na

Slávna herečka šokuje! Ako tínedžerka sa rozhodla pre potrat, otehotnela s omnoho starším mužom!

Archívna reportáž

V Spojených štátoch mohutnie hnutie za práva žien. Ani v tejto "najdemokratickejšej krajine sveta" to totiž ženy nemajú celkom ľahké. Najmä v niektorých štátoch tejto únie ich práva v istých ohľadoch obmedzujú. Vyníma sa najmä bašta konzervatívcov Texas. Tam teraz nadobudol platnosť zákon o interupciách, ktorý veľmi ostro obmedzuje slobodné rozhodnutie žien. Za ich práva v tomto smere sa postavila aj slávna hollywoodska herečka Uma Thurman (51).

V Texase prijali zákon, ktorý obmedzuje možnosť legálneho vykonania potratu na prvých šesť týždňov tehotenstva. V tomto období pritom mnohé ženy ani nevedia, že sú tehotné. Zákon tiež deleguje presadzovanie zákazu na bežných občanov a oprávňuje ich žalovať osoby, ktoré sa mohli zúčastniť na potrate po uplynutí limitu. Podobné opatrenia v iných štátoch súdy zablokovali, ale k texaskému zákonu sa zatiaľ nevyjadril ani Najvyšší súd, ani Federálny odvolací súd. Ak zákon zostane v platnosti, pôjde o najväčšie obmedzenie práva na interrupciu v Spojených štátoch od ich legalizácie v roku 1973. Prezident Joe Biden tento zákon odsúdil. A pridali sa k nemu aj viaceré celebrity.

V rámci svojho boja proti tomuto zákonu sa neváhala Uma Thurman v blogu pre Washington Post podeliť o svoje najtemnejšie tajomstvo. "V tomto príbehu je toľko bolesti," začala trpkými slovami herečka. "Dodnes je to moje najtemnejšie tajomstvo. Mám 51 rokov a delím sa oň s vami zo svojho domu, kde vychovávam tri deti. Neľutujem rozhodnutia, ktoré som na tejto ceste urobila a skláňam sa pred ženami, ktoré sa rozhodli inak," pokračovala hollywoodska hviezda, pre ktorú to bolo "najťažšie rozhodnutie v jej živote" ako zdôraznila. Týkalo sa jej rozhodnutia podstúpiť v Nemecku ako sotva osemnásťročná po porade s rodinou interupciu. "Vtedy ma to trápilo a dodnes ma to bolí, ale je to súčasť mojej životnej cesty," priznala s pokorou Uma.

Pozrite si Umu Thrman ako krásnu Poison Ivy vo filme Batman a Robin z roku 1997:

"Svoju hereckú kariéru som začala v pätnástich rokoch a pracovala som v prostredí, kde som bola často najmladšia. V neskorej puberte som bola neplánovane oplodnená oveľa starším mužom. Žila som s kuframi v Európe, ďaleko od rodiny, a chystala som sa začať pracovať. Ťažko som sa zorientovala, čo mám robiť. Chcela som si dieťa nechať, ale ako?" vyjadrila svoju bezmocnosť. "Ako rodina sme sa rozhodli, že nemôžem pokračovať v tehotenstve a zhodli sme sa, že ukončenie tehotenstva je správna voľba. Moje srdce bolo napriek tomu zlomené," konštatovala smutne Uma s výzvou: "Všetkým ženám a dievčatám v Texase, ktoré sa obávajú, že budú traumatizované a prenasledované dravými lovcami odmien, všetkým, ktorým boli štátom odobrané základné ľudské práva a sú hanobené, pretože majú maternicu, odkazujem: Vidím vás."

Uma Thurman sa postavila za právo žien na potrat, sama si ním v mladom veku prešla a svoje rozhodnutie dodnes neľutuje, hoci spomienka bolí:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Uma Thurman (@umathurman)

"Tento zákon je ďalším diskriminačným nástrojom proti tým, ktorí sú ekonomicky znevýhodnení, a často v skutočnosti aj proti ich partnerom," píše ďalej Thurman ako matka troch detí, ktoré sú podľa jej vyjadrenia aj jej pýchou a radosťou. "Ženy a deti z bohatých rodín majú všetky možnosti na svete a čelia len malému riziku. Rovnako ma zarmucuje, že zákon stavia občana proti občanovi a vytvára nových strážcov, ktorí sa budú na týchto znevýhodnených ženách priživovať, odopierať im možnosť voľby nemať deti, na ktoré nemajú predpoklady, alebo zhášať ich nádeje na budúcu rodinu, ktorú by si mohli vybrať," poukázala na trpkú realitu. Uma nie je prvá, ktorá sa ozvala, ale jej príbeh je rozhodne zatiaľ najsilnejší, ako posolstvo jednej zo žien, ktoré presne vedia, o čom hovoria. No či to s mocnými, tradične prevažne mužmi, z Texasu niečo spraví, je len málo pravdepodobné.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie