Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kaskadér do poslednej minúty! Belmondo chcel, aby sa počas jeho pohrebu dialo TOTO!
Zdielať na

Kaskadér do poslednej minúty! Belmondo chcel, aby sa počas jeho pohrebu dialo TOTO!

Archívna reportáž

V pondelok zasiahla všetkých milovníkov filmov zo zlatej éry francúzskej kinematografie správa o skone jej ikony. Vo veku 88 rokov odišiel na večnosť "sympatický darebák" Jean-Paul Belmondo. Je priam neuveriteľné, akú auru slávy a charizmu si zachoval aj vo svojom vysokom veku, hoci sa preslávil ako všetkého schopný šarmantný mladý muž s veľmi dobrodružným spôsobom života. Nepotreboval ani kaskadéra na jeho záskok pri nebezpečných filmových scénkach. Žiadna žena by mu snáď nedokázala vtedy odolať.

Život je niekedy až krutý, keď nemilosrdne zasiahne a poznačí vekom aj tie najdokonalejšie ľudské tváre a telá. Toho, kto poznal v skutočnosti či vo filmoch francúzskeho legendárneho herca Jeana-Paula Belmonda a jeho vypracované mrštné telo pri zdolávaní akejkoľvek prekážky, iste musel zarmútiť pohľad na nemohúceho starčeka, odkázaného na pomoc pri chôdzi a život na hadičkách. Aj on bol už iste unavený z takéhoto spôsobu života, a tak, keď v pondelok v tichosti odišiel do filmového neba, azda to bola cesta na lepšie miesto.

Na včerajšom ceremoniáli v parížskej Invalidovni si krajina galského kohúta oficiálne uctila za účasti prezidenta Macrona pamiatku tohto skvelého francúzskeho  herca, pýchu francúzskej kinematografie. Rakva s ostatkami tela Jean-Paula Belmonda, zahalená francúzskou vlajkou, sa pred mohutnou budovou Invalidovne zdala azda až príliš malá na to, akým hereckým velikánom a francúzskym občanom bol tento muž s očarujúcim úsmevom, ktorý nestrácal ani na staré kolená. "Bol to úžasný človek, ktorý sa dotkol tisícov životov. Šesť desaťročí jeho života sa stalo súčasťou nášho života. Zostarli sme s ním. Bol osobnosťou, ktorá prekonala všetky bariéry, on a ďalší definovali podobu kinematografie," prehlásil prezident Emmanuel Macron.

 Francúzi sa rozlúčili s jednou z najžiarivejších hereckých osobností ich kinematografie:

Okrem prezidentského páru a rodiny boli medzi účastníkmi ceremoniálu aj členovia vlády a ďalší politici a osobnosti francúzskej kultúry, filmu a športu. Po prejave Macrona rakvu s pozostatkami Belmonda odniesla čestná vojenská stráž za sprievodu piesne Chi Mai od Ennia Morriconeho z filmu Profesionál z roku 1981, v ktorom Belmondo hral hlavnú úlohu. Vzhľadom na obrovskú popularitu legendárneho herca medzi francúzskou verejnosťou sa Elyzejský palác a jeho rodina rozhodli otvoriť Invalidovňu pre všetkých. "Je to ako rozlúčka s odvekým súputníkom," zverila sa prítomnej televízii istá šesťdesiatnička. Ktovie ako a či vôbec sa na to pozerá kdesi z neba šibalský recesista Belmondo. Vraj mal celkom iný plán na rozlúčku.

Charizmatický Belmondo s vtedy 18-ročnou herečkou Sophie Marceau pri nakrúcaní filmu Veselá Veľká Noc z roku 1984:

Ešte pred svojou smrťou totiž opísal svoje až bizarné predstavy o poslednej rozlúčke s verejnosťou, píše portál World Today News. Zverejnil ich hercov právnik Michael Godest, ktorý o jeho smrti informoval v pondelok. Belmondo si vraj vzal inšpiráciu z veľkolepej rozlúčky s rockerom Johnnym Hallydayom († 74) v decembri 2017. "Po Johnnyho pohrebe mi to povedal: Mám nápad. Rakvu odvezie vrtuľník. Ale bude z nej trčať moja ruka, ktorá bude mávať na rozlúčku," prezradil právnik a poznamenal, že Belmondo sa vždy veľmi smial, keď opisoval tento svoj nápad. Ten sa, pochopiteľne, nezrealizoval. V piatok po pohrebe prebehla kremácia a popol majstra bude zrejme uložený na cintoríne Montparnasse, v štvrti, kde strávil detstvo a veľkú časť svojho života.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie