Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozlúčka hodná majstra. Svet dal posledné zbohom milovanému Belmondovi
Zdielať na

Rozlúčka hodná majstra. Svet dal posledné zbohom milovanému Belmondovi

Pamiatku legendárneho francúzskeho herca Jeana-Paula Belmonda († 88) si vo štvrtok popoludní uctili stovky pozvaných hostí v priestoroch parížskej Invalidovne. Večer sa jej brány otvorili aj pre širokú verejnosť. Rozlúčiť sa s Bebelom, ako znela hercova prezývka, prišli davy fanúšikov.

Keď zazneli prvé tóny z nesrmteľného hudobného podkladu od Ennia Morriconeho z Belmondovho filmu Profesionáli, Invalidovňu a jej okolie ovládol búrlivý potlesk. Slzy neudržali jeho najbližší, najmä najmladšia dcéra Stella, s ktorou ešte stihol osláviť jej 18. narodeniny.

Všetci vzdali hold mužovi, ktorého jeden z hostí, známy francúzsky spevák Patrick Bruel, označil za "najmilovanejšieho Francúza". Komplimentmi nešetril ani francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v Invalidovni predniesol oslavnú reč a pridal rozlúčku: "Jean-Paul Belmondo bol človekom, ktorý posúval limity emócií. Zosobňoval to, čím sme chceli byť. Adieu, Bebel".

​Medzi pozvanými bol aj bývalý francúzsky prezident Francoise Holland a plno významných mien zo sveta politiky, kultúry, športu a šoubiznisu. Celý ceremoniál sledovali na veľkopološných obrazovkách v okolí Invalidovne ďalšie tisíce ľudí. Samotný pohreb Jeana-Paula Belmonda sa uskutoční v piatok predpoludním v kláštore Saint-Germain-des-Prés, potom bude nasledovať kremácia.

Súvisiace články

Najčítanejšie