Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Beňová narazila! Za TIETO pokusy na dcérke ju mamičky poriadne sfúkli!
Zdielať na

Beňová narazila! Za TIETO pokusy na dcérke ju mamičky poriadne sfúkli!

Archívna reportáž

Monika Beňová sa stala po 32 rokoch od narodenia syna Martina minulý rok 1. novembra opäť mamou. Na svet priviedl dcérku Leu a ta sa okamžite stala jej milovanou princezničkou. Nepochybne môže mať dievčatko na čo si len zmyslí, no je jedna vec, ktorú si veru mohla europoslankyňa odpustiť.

Mohlo by sa zdať, že na rodičovstvo už treba pomaly vysokú školu. Milión rôznych názorov, ktoré sa líšia generáciu od generácie. No v tomto prípade nie sú "múdrosti" rodičov a starých rodičov až taký spoľahlivý zdroj, nakoľko vývoj, veda a poznatky za ostatných 50 rokov výrazne pokročili. Čo sa predtým považovalo za správne, či dokonca priam vhodné, je dnes neraz už odmietané ako nevhodné, alebo doslova škodlivé. Jednou z tých "pomôcok" je aj tzv. chodítko alebo pavúk.

Azda už niet odborníka, teda pediatra, ktorý sa v tomto smere dovzdeláva, ale najmä ortopéda či fyzioterapeuta, ktorý by túto pomôcku odporúčal. Práve naopak, panuje zhoda, že z mnohých dôvodov by mali rodičia na tento kúsok zabudnúť. A nejde práve o zanedbateľné dôvody, chodítko môže vyslovene škodlivo vplývať na vývoj dieťatka, čo sa môže prejaviť aj o mnoho rokov neskôr, negatívne ovplyvňuje motoriku - zvyšuje riziko, že dieťa začne neskôr chodiť samostatne, získa nesprávne pohybové návyky, neskôr môže častejšie zakopávať, ale je aj bezpečnostnou hrozbou pri prevrátení. 

Monika odporúča pohyb, no nevie, že v chodítku to nie je ideálne... :

Aj z týchto dôvodov je chodítko zakázané napríklad nielen v Kostarike, ale aj v takej rozvinutej krajine, ako je Kanada, oficiálne je neodporúčané v Austrálii, vo Veľkej Británii, dôrazne varujú pred ich používaním aj v USA. U nás sa síce stále predáva, no stačí sa spýtať na názor odborníka, a azda každý rodič by si jeho kúpu rozmyslel. No zdá sa, že Monika Beňová nedbá na nové poznatky a riadi sa tým, čo jej bolo dobré aj pred vyše 30 rokmi. "Môj starší syn mal ešte takého toho pavúka - chodúlik pred 33 rokmi a miloval ho tiež. Niektoré mamičky chodúliky nepoužívajú pre deti. Ja áno. Je to každého osobné rozhodnutie. Leinke sa to veľmi páči, tak nech si užije zábavku," napísala Beňová k videjku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Beňová (@monicabenova)

Isteže je Leuška v chodítku spokojná, asi ako väčšina detí. Zrazu sú vyššie, navyše pri novších typoch sú pridané aj rôzne zábavné aktivity, a dokážu sa aj ľahšie presúvať. Rodičia majú pritom pocit, že dieťatko je v bezpečí. Častý argument je, že "päť minút nikoho nezabije", no ako musí asi každý úprimne priznať, z rodičovských päť minút je neraz aj hodina, a občas aj viackrát denne. Snáď by Monike stálo sa to informovať sa u naslovovzatých odborníkov, aby popri jej veľkej snahe robiť pre Leušku to najlepšie, čo chce nepochybne každá mama, takéto chyby z neznalosti nerobili šarapatu. Podľa komentárov sa našlo viacero žien, ktoré vedia, že chodítko nie je vhodná pomôcka, no ako to býva, v presile bol nekritický fanklub. Ku cti Beňovej slúži, že reagovala aj na kritiku a svoje dôvody vysvetlila.

Súvisiace články

Najčítanejšie