Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Česká Miss pobúrila! TOTO dala svojmu synčekovi s vážnou vrodenou poruchou!
Zdielať na

Česká Miss pobúrila! TOTO dala svojmu synčekovi s vážnou vrodenou poruchou!

Zdroj: Instagram/VK

Keď sa finalistke českej Miss narodil začiatkom februára synček, bola najšťastnejšia na svete. Nečudo, sama odchovaná detským domovom sa na úlohu matky nesmierne tešila. No o pár dní prišiel krutý verdikt - chlapček trpí vrodenou metabolickou poruchou zvanou fenylketonúria. Ovplynilo to okamžite život rodinky, a navždy to bude ovplyvňovať najmä život malého Matyáška.

Fenylketonúria, nazývaná aj Föllingova choroba, patrí medzi neveľmi známe, no pomerne vážnej diagnózy. Telo nedokáže metabolizovať aminokyselinu fenylalanín, a tá sa tak premieňa na kyselinu fenylpyrohroznovú, ktorej zvýšené množstvo nepriaznivo vplýva najmä na neuróny. Duševný vývoj detí trpiacich touto poruchou sa môže oneskorovať, až viesť k slabomyseľnosti. Rozhodne si nechce túto diagnózu vypočuť z úst lekára žiadna matka. No Veronika Kašáková sa rozhodla po prvotnom šoku bojovať a zatiaľ sa jej to úžasne darí.

Jej synček Matyáš sa má k svetu a absolútne nevidno, žeby s ním niečo nemalo byť v poriadku. Rastie ako z vody napriek tomu, že nesmie prijímať bielkoviny a má aj iné stravovacie obmedzenia. No tak, ako aj v prípade zdravých detí, aj u Matyáška nastal čas na prvé príkrmy. 

Toto o sebe prezradila Veronika len pred mesiacom v Rýchlej spovedi:

Práve tento moment jeho šťastná mama zvečnila. "Pani doktorka nám povolila každý deň dve lyžičky zeleninového príkrmu. Trikrát hurá! Pri Matyáškovej prvej lyžičke sme chceli byť obaja a tak sme to poňali naozaj štýlovo, zabalili sme príkrm do batohu a vyrazili sme rovno na Snežku," pochválila sa Veronika na Instagrame rozkošnou fotkou synčeka zababraného od mrvkovo-zemiakového pyré. To ale nerátala s tým, že narazí na "radodajky", teda v tomto význame ženy, ktoré nešetria nevyžiadanými radami najmä v prípade iných matiek.

Nepozdávalo sa im, že príkrm pre svojho synčeka neuvarila Veronika sama, ale dávala mu už hotový z obchodu, hoci v biokvalite. "Snažím sa, ako najlepšie dokážem, verte mi, ten chlapec je moje všetko! Pre dve lyžičky teraz ale variť nebudeme, verte mi. A keď kúpime zeleninu v obchode, tak si tiež nie sme istí jej kvalitou. Chceme do budúcnosti skleník, ale nechajte nás, prosím, pomaličky začať," trpezlivo vysvetľovala a obhajovala sa milujúca mama. Negatívne komentáre neskôr z jej Instagramu zmizli, väčšina žien pre "mudrlantky" nemala pochopenie a, naopak, vyjadrili podporu Veronike - presne tak, ako to má byť.

Súvisiace články

Najčítanejšie