Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ďurovčík s obrovským prekvapením! Jedno dieťa mu jednoducho nestačilo!
Zdielať na

Ďurovčík s obrovským prekvapením! Jedno dieťa mu jednoducho nestačilo!

Archívna reportáž

Azda najúspešnejší muzikálový režisér a choreograf Ján Ďurovčík je už pomaly rok otcom. Kto by si ale myslel, že malý Janíčko päťdesiatnika Jana zamestná naplno, je na veľkom omyle. Ani počas pandémie neustal v tvorivej činnosti a dielo je na svete. Už o pár dní predstaví svoje nové "dieťa" svetu.

V sobotu 4. septembra odpremiéruje Ján Ďurovčík na Slovensku slávny muzikál Škola ro(c)ku z pera hviezdneho Andrewa Lloyda Webbera, ktorý nepochybne poznajú mnohí v jeho sfilmovanej verzii. Práve tá bola pre Webbera inšpiráciou na napísanie muzikálu, ktorý patrí k jeho najnovším - premiéru mal na Broadwayi len v roku 2015. K nám ho režisér priniesol priamo z New Yorku - jednoducho tejto výzve nedokázal odolať, ani keď ho stálo skutočne obrovskú snahu získať licenciu, píše portál Topky.sk.

Hoci má Ďurovčík na konte už mnoho spracovaných muzikálov, tento bol predsa len úplne iná káva. Hlavnými hviezdami Školy ro(c)ku sú totiž deti. A nie jedno, ani dve, ale hneď celá kopa. 

Ďurovčík ani trochu nezaháľa, pustil sa aj do spolupráce s RiverPark Dance School:

​Talentovaných detí je kopa, no nájsť ich si vyžaduje skutočne obrovskú prácu. "Je to strašne náročné, lebo deti idú live. Hľadali sme decká z celého Slovenska. Lebo - nestačí nájsť basistku, ktorá vie hrať na basu. Musí byť herecky dobrá, musí vedieť spievať, musí vedieť tancovať. To isté klavír, to isté bicie, to isté gitara," zveril sa Ďurovčík s tým, čo musel riešiť v rámci prípravy na muzikál. Režisér priznal, že dať dokopy 24 komplexne nadaných detí bolo pekelne ťažké.

​Ak by si niekto myslel, že bude k deťom láskavejší a tolerantnejší ako k dospelým, je na veľkom omyle. "Mám na to kľúč ešte z predstavení ktoré sme robili s nebohým Béďom. Pristupujem k nim ako k dospelým, so všetkým. Ale vždy tu sedia rodičia. Vždy je tu ich zástupca, minimálne 5 - 6 rodičov. A keď tie decká beriete ako rovnocenných partnerov, vrátia vám to srdcom aj profesionalitou. Kričím, vyžadujem, žiadne okolky," úprimne priznal režisér, ktorý je známy drsným prístupom počas prípravy, no srdečným vzťahom a vďačnosťou po premiére. Už o pár dní ten moment nastane a všetci si budú môcť pozrieť, ako vyzerá nadupaný muzikál v podaní slovenských detí, ako aj hlavnej postavy, herca Martina Hudeca v úlohe učiteľa, pod taktovkou Jána Ďurovčíka. Od soboty, v divadlnej sále Iuventy.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie