Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ďurovčík žiari šťastím! Jeho volanie o pomoc bolo vyslyšané!
Zdielať na

Ďurovčík žiari šťastím! Jeho volanie o pomoc bolo vyslyšané!

Najúspešnejší muzikálový režisér a choreograf uplynulých rokov, 50-ročný Ján Ďurovčík, a majiteľka tanečnej školy Riverpark Dance School, 38-ročná Iveta Tkáčová, spojili sily a milovníci hudby a tanca sa tak môžu tešiť na skutočne jedinečný výsledok. Pritom ešte prednedávnom mal Janko hlavu v smútku a budúcnosť jeho Slovenského divadla tanca nevyzerala vôbec ružovo.

Kultúra a umenie majú za sebou azda najťažší rok a pol, o akom sa nikomu ani nesnívalo. Že nebudú môcť umelci pracovať, že si ľudia nebudú môcť umenie vychutnávať, a že mnohí, aj oceňovaní a uznávaní ľudia z kultúry sa dostanú do skutočne kritickej životnej situácie, by ešte začiatkom minulého roka asi nikomu ani nenapadlo. A predsa pandémia niektorých dostala skutočne na kolená. Vie o tom svoje aj Ján Ďurovčík, ktorý sa len prednedávnom reálne obával o existenciu Slovenského divadla tanca. 

No stal sa "zázrak" a napriek všetkému sa môže Ďurovčík a jeho divadlo napokon nanovo nadýchnuť a pokračovať ďalej. "Iveta so svojou tanečnou školou a celým zoskupením nás vlastne zachránila, je to dôležité povedať a ja sa to nehanbím povedať a treba za to poďakovať," povedal skutočne dojatý Ďurovčík, ktorý priznal, že jeho divadlo padlo na kolená, no dostalo druhú šancu a jeho vďaka patrí Ivete Tkáčovej, majiteľke tanečnej školy Riverpark Dance School.

Riverpark Dance School oslávila minulý rok veľkolepo 10 rokov existencie:

​​"Počas toho druhého lockdownu, keď sme sledovali správy, tak samozrejme, pandémia zasiahla všetky profesie, ale mne, ako umeleckej duši a riaditeľke tanečnej školy, sa veľmi zle počúvali správy práve z oblasti umenia a neobišla ma ani správa, že Slovenské divadlo tanca malo zostať zo dňa na deň na ulici," priblížila Tkáčová, ako vnímala zlú situáciu vyvolanú pandémiou. Na druhej strane, jej tanečnej škole už boli priestory na brehu Dunaja tak trochu malé. "Sťahujeme sa do centra mesta, lebo už sa akosi nepomestíme, fungujeme na troch miestach a tým sa už stráca tá rodinná atmosféra, skupinky deti, ktoré trénujú inde už ani nestretávam a veľmi nám chýba ten vibe, že sme pod jednou strechou a všetci sa vnímame," prezradila šéfka tanečnej školy.

Už prednedávnom Iveta Tkáčová naznačila, kde a čo sa chystá:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Iveta Tkacova (@ivetatkacova)

A práve väčšie priestory dali možnosť nadviazať spoluprácu so Slovenským divadlom tanca. "Budeme pod jednou strechou, aj s Muzikálovou akadémiou, to je tretia novinka, takže budeme taký Dom umenia, všetko bude pod jednou strechou, všetko bude presklené, všetci sa budeme vnímať a bude to veľmi motivujúce aj pre deti, že uvidia veľkého tanečníka z divadelných dosiek tancovať na sále," načrtla budúcnosť hneď troch umeleckých celkov Iveta Tkáčová. Priznala, že za rozhodnutím pribrať do tandemu aj Ďurovčíkove divadlo bola aj dobrá spolupráca z minulosti, ale aj samotná osobnosť Jana, ktorého uznáva nielen ako dobrého človeka, ale aj skvelého profesionála. Zaspomínala si, že spolupracovali na muzikáli Pomáda, a priznala, že Ďurovčík neostal nič dlžný svojej povesti. "Na mňa trošku pokričal, potom ho to mrzelo, potom mal aj milé slová v zákulisí, a tam sme sa vlastne spoznali, skamarátili a od toho momentu je medzi nami dobrý vibe," prezradila Tkáčová a Ďurovčík bez váhania vrátil kompliment a Ivetu s úctou nazval "múdrou ženou".

Spomienka na rok 2013 a skúšanie choreografie muzikálu Pomáda:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Iveta Tkacova (@ivetatkacova)

"To spojenie je postavené aj na tom, že moji tanečníci sem-tam učia tú najvyššiu kategóriu dievčat zo školy, čiže tie baby, ktoré robili doteraz v podstate niečo ako súčasný scénický tanec a teraz sa idú preklenúť trošku do divadelného sveta, a druhá vec je, že pre nás to môže znamenať v budúcnosti prílev nových ľudí," pochvaľuje si Ďurovčík aj ďalší pozitívny rozmer spojenia. Ostáva len veriť, že pandémia už neukáže svoju tvár s takou intenzitou, aby sa zopakoval ďalší tvrdý lockdown a umelci budú môcť robiť svoju prácu a prinášať divákom radosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie