Oblačno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zomrela hviezda filmu Kill Bill a mnohých iných. Je za tým covid!
Zdielať na

Zomrela hviezda filmu Kill Bill a mnohých iných. Je za tým covid!

Archívna reportáž

Filmový svet zasiahla správa o skone japonského herca Schinichi "Sonny" Chiba, ktorý oslnil fanúšikov akčných filmov na celom svete svojimi technikami karate a inými bojovými umeniami. Zomrel vo štvrtok v nemocnici neďaleko Tokia na zápal pľúc spojený s ochorením zapríčineným covidom, ako uviedla jeho kancelária. Mal 82 rokov. Vo svete sa stal populárny najmä od roku 2003, keď sa objavil vo filme režiséra Quentina Tarantina Kill Bill: Vol. 1, kde pôsobil aj ako inštruktor pri bojových scénach.

Smutná správa o odchode z tohto sveta japonského umelca Schinichi Chibu prišla vo štvrtok z jeho kancelárie. Po nákaze covidom koncom júla sa liečil Chiba spočiatku doma, ale 8. augusta ho už museli hospitalizovať, kde ho okamžite napojili na prívod kyslíka. Herec údajne nebol zaočkovaný proti tomuto novému koronavírusu. Aká liečba a nakoľko primeraná bola v jeho prípade zvolená, nevedno. Zrejme spočiatku podcenili vážnosť choroby a najmä hercov vysoký vek. 

Chiba, vlastným menom Sadaho Maeda, sa narodil v roku 1939 v prefektúre Fukuoka. Počas štúdia na Nippon Sport Science University koncom 50. rokov minulého storočia Chiba utrpel zranenie, ktoré mu znemožnilo pokračovať v olympijskej súťaži v gymnastike. Neskôr získal čierny pás v japonskej škole útočného bojového karate Kyokushin a začal svoju hereckú kariéru. Celonárodnú popularitu získal vďaka úlohe v televíznom detektívnom seriáli "Lovec kľúčov", ktorý sa začal vysielať koncom 60. rokov minulého storočia. V roku 1974 natočil karate film "Gekitotsu! Satsujin ken" (Pouličný bojovník) a stal sa hitom aj v USA. 

Chibu preslávil najmä film Pouličný bojovník, pozrite si krátku ukážku: 

Objavoval sa aj v japonských samurajských filmoch a televíznych seriáloch. V seriáli Yagyu Ichizoku no Inbo (Sprisahanie Yagyu) stvárnil jednookého šermiara Yagyu Jubeiho, ktorý sa stal jeho charakteristickou rolou. Zahral aj Masutatsu Oyamu, zosnulého zakladateľa školy Kyokushin, v životopisnom filme "Kenka Karate Kyokushinken" (Šampión smrti) z roku 1975. Vo svojich prvých filmoch, ktoré sa nakrúcali ešte pred érou počítačových špeciálnych efektov, Chiba predvádzal mnohé akčné sekvencie sám, namiesto toho, aby sa spoliehal na kaskadérov.

Na majstra bojového umenia Chibu spomína množstvo filmovým aj športových nadšencov: 

V roku 1970 otvoril výcvikové zariadenie "Japan Action Club", ktoré vychovalo mladé akčné hviezdy, vrátane japonského herca Hiroyukiho Sanadu a herečky Etsuko Shihomi. Spoločnosť bola neskôr premenovaná na Japan Action Enterprise Co., kde vyškolili množstvo kaskadérov. Chiba bol vždy hrdý na to, že stojí na čele japonského akčného filmového priemyslu, ale nadšený bol aj  tvorbou filmov pre zahraničie. Okrem Tarantinovho filmu Kill Bill si zahral vo viac ako 125 ďalších. Jeho výnimočnosť ocenili mnohí zámorskí diváci, filmoví režiséri a herci. Keanu Reeves vyzdvihol jeho akčné filmy, keď sa kedysi obaja stretli počas jedného z propagačných podujatí. Aj hongkonská hviezda kung-fu filmov, Jackie Chan, patril medzi jeho obdivovateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie