Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rakovina sa vrátila?! Hviezdny herec priznáva, že si za to môže sám!
Zdielať na

Rakovina sa vrátila?! Hviezdny herec priznáva, že si za to môže sám!

Archívna reportáž

Nedá sa nič robiť, človek je tvor márnivý, často aj na úkor zdravého rozumu a zdravia. Pre mnohých je dosiahnutie hnedej pokožky opálenej slnkom v lete priam povinnosťou. Hoci kedysi dávno bola belostná pokožka znakom vyššie postavenej spoločnosti, pred necelými sto rokmi sa trend otočil. No opaľovanie, napriek dokázateľnej škodlivosti pre pokožku a zdravie človeka, je hitom doteraz. Žiaľ, mnohí zaň platia vysokú cenu.

O tom, že ľudia so svetlou pokožku by sa mali mať pred priamym slnkom na pozore sa v živote presvedčil herec Hugh Jackman (52) doslova na vlastnej koži. Slávny hollywoodsky fešák pochádza zo slnečnej Austrálie, kde je počas leta veľmi ťažké vyhnúť sa spaľujúcim slnečným lúčom. Hugh to roky vôbec neriešil, na potom si pred rokmi musel vypočuť z úst kožných lekárov hrozivú diagnózu - rakovinu kože. Tá sa nedávno hercovi opäť vrátila, s čím sa zveril aj  priaznivcom na sociálnej sieti a zanechal im dôležitý odkaz.

Austrália je rodiskom a doteraz aj hlavným bydliskom charizmatického herca Hugha Jackmana. Jeho rodičia sa presťahovali do Sydney z Británie iba rok pred jeho narodením v rámci imigračného programu. Od detstva trávil veľa času na pláži a to sa zrejme podpísalo aj na jeho súčasných problémoch s kožou. To, že má rakovinu sa dozvedel pri jednej bežnej prehliadke v roku 2012 u svojho lekára. Ten si všimol, že má na pokožke niečo "trochu nezvyčajné" a poslal ho k dermatológovi. Urobili mu biopsiu a po skontrolovaní vzorky zistili, že má bazaliómy, typ zhubnej rakoviny kože, ktorá však, našťastie, nespôsobuje metastázy a je dobre liečiteľná. 

Okrem mnohých iných preslávila Hugha Jackmana aj úloha Wolverina z komiksovky X-Men:

Odvtedy mu tieto kožné rakovinové nádory odstránili už sedemkrát. Na kontrolu kože chodí každé tri mesiace. Pre sledovateľov jeho profilu na Instagrame napísal pár poznámok. "Prosím, nechajte si často kontrolovať kožu, prosím, nemyslite si, že sa vám nič nestane, a predovšetkým - používajte opaľovací krém. Nebuďte ako ja," povzbudzoval k prevencii svojich priaznivcov, no zároveň priznal aj vlastnú nezodpovednosť. Nedávno sa mu rakovina kože objavila opäť na tvári. Vo videu, ktoré umiestnil na svoj profil, po stiahnutí rúška z tváre ukázal prelepený nos. "Urobili mi biopsiu a nechajú to skontrolovať," zveril sa so svojím problémom. Sľúbil, že o priebehu liečby bude pravidelne informovať na jeho profile. "Myslím, že je to asi v poriadku," upokojoval svojich fanúšikov. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hugh Jackman (@thehughjackman)

"Vždy je trochu šok, keď počujete slovo rakovina. U Austrálčanov je ale rakovina kože častá. Nikdy som nepoužíval krém na opaľovanie, keď som vyrastal, takže som jasný kandidát . Snažím sa zachovať chladnú hlavu. Bazocelulárny karcinom je niečo, čo sa musí len odstrániť," vysvetľoval v jednom rozhovore na túto tému. Snaží sa ísť ostatným príkladom, aby nemuseli doplatiť na svoju ľahkovážnosť z nevedomosti tak, ako on. Našťastie, je inak zdravý a vďaka tomu, že v tomto smere nič nezanedbáva, nemusí sa až tak obávať o svoj život. Skorým chirurgickým odstránením nádoru sa dá vyhnúť ďalším problémom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie