Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žiadna dobročinnosť, ale krutý obchod s deťmi?! Angelina vraj kúpila syna lacnejšie, ako šteňa!
Zdielať na

Žiadna dobročinnosť, ale krutý obchod s deťmi?! Angelina vraj kúpila syna lacnejšie, ako šteňa!

Archívna reportáž

Hviezdna herečka Angelina Jolie (46) je známa filantropka, najmä čo sa týka pomoci deťom z rozvojových krajín. Adoptovala si tri takéto deti, najstarší je Maddox bude mať v auguste už dvadsať rokov. A práve o jeho adopciu sa vedú spory, či všetko bolo v súvislosti s ňou tak, ako to herečka verejne prezentovala - že malého Kambodžana adoptovali ako sirotu z „ulice“.

Ako prináša denník The Sun, riaditeľka neziskovej organizácie na ochranu ľudských práv v Kambodži, Kek Galabru, tvrdí, že Maddox "celkom iste nikdy nebol sirota" a herečka si ho v skutočnosti kúpila prostredníctvom právničky Lauryn Galindo. Tá bola usvedčená z nekalých praktík kupovania detí za šokujúcich 100 dolárov od chudobných rodičov a to bol vraj aj prípad Maddoxa. Poukazuje na to aj mladá filmárka Elizabeth Jacobs v novom dokumente Ukradnuté deti, ktorá bola rovnako adoptovaná z Kambodže americkými rodičmi.

Angelina navštívila Kambodžu po prvýkrát, keď nakrúcala slávny akčný trhák Lara Croft a po druhýkrát v rámci misie UNHCR. Tamojšie ťažké pomery ju veľmi silno ovplyvnili v snahe adoptovať si odtiaľ dieťa, aby mu zabezpečila lepší život. Adopcia malého Rath Vibola Maddoxa sa komplikovala tým, že americká vláda zakázala adopcie z Kambodže v decembri roku 2001, len po pár mesiacoch, odkedy herečka o ňu požiadala. Dôvodom boli znepokojujúce správy o obchodovaní s deťmi. Nakoniec sa adopcia predsa len dokončila v marci roku 2002, vtedy mal Maddox sedem mesiacov. Adopciu oznámili s jej vtedajším manželom Billym Bobom Thorntonom, ale v skutočnosti dieťa adoptovala vraj len ona. Pár sa zakrátko rozišiel a neskôr sa stal partnerom Angeliny Brad Pitt, ktorý si oficiálne adoptoval Maddoxa v roku 2006.  

Pozrite si krátky trailer k dokumentárnemu filmu ukradnuté deti, ktroý odhaľuje nekalé praktiky obchodovania s deťmi:

V dokumente Ukradnuté deti sa podľa spomínaného denníka bude rozoberať otázka, či osvojenie najstaršieho potomka Angeliny a Brada Pitta bolo legálne. Spomínaná americká právnička Galindo, ktorú si herečka najala, aby jej vybrala sirotu z Kambodže na osvojenie, vraj neraz deti pre amerických adoptívnych rodičov jednoducho kupovala za smiešne peniaze od chudobných rodičov. Zúfalí Kambodžania nemali vtedy možnosť zasýtiť svoje deti, a tak ich predávali rôznym priekupníkom. Často potom slúžili v Kambodži ako lacná pracovná sila, alebo na prostitúciu. Ak sa dostali do dobre situovaných amerických rodín, mali vlastne veľké šťastie. Nič to ale nemení na tom, že to bolo nelegálne. Právnička však tvrdila, že vyberala len siroty zo sirotincov a na obchodovaní s deťmi sa nepodieľala. Pre americké rodiny zabezpečila adopciu až 700 detí, no priznala si iba chyby "v papierovaní". 

Angelina má okrem Maddoxa aj adoptovaného syna z Vietnamu a dcéru Zaharu z Etiópe, všetci traja údajne pochádzajú z miestnych sirotincov:

 

​Jolie iste nie je z tejto kauzy, kde figuruje s tým, že musela vedieť o praktikách Galindo, vôbec nadšená. "Nikdy by som neokradla matku o jej dieťa," tvrdila s rozhorčením po obvinení kambodžskej ochrankyne práv matiek a detí Kek Kalibru. Angelina dohady o odcudzení Maddoxa  v minulosti už niekoľkokrát vylúčila. Významná kambodžská aktivistka, ktorá bola v roku 2005 nominovaná na Nobelovu cenu za mier, je však vo svojich aktivitách v prospech matiek a detí neoblomná. Podľa dokumentu členovia skupiny pod vedením americkej právničky Galindo vedome klamali chudobných rodičov, aby dostali za smiešne peniaze od nich súhlas na adopciu ich detí. Zákony o adopciách boli v Kambodži veľmi ohýbateľné, a tak otázka v dokumente, či aj v prípade Jolie prebehla adopcia Maddoxa naozaj legálne, je celkom namieste - hoci o tom herečka skutočne nemusela vedieť. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie