Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slávny český fotograf Jan Saudek (86) šokuje: Mám na Slovensku polročné bábätko!
Zdielať na

Slávny český fotograf Jan Saudek (86) šokuje: Mám na Slovensku polročné bábätko!

Archívna reportáž

Jeho fotografie sú už priam ikonické, rozoznateľné medzi ostatnými na prvý pohľad, a obvykle sú rovnako krásne ako šokujúce. Jan Saudek sa ale nepreslávil len ako fotograf, ale aj ako veľký milovník žien a, žiaľ, aj ako páchateľ incestu. So svojou dcérou Karolínou dokonca čakal dieťa. Keď si spolu začali, mala ona len 19 rokov, on takmer 50. Rovnako je pomerne šokujúce, že jeho neskoršiu manželku Sáru si po rozvode vzal za ženu jeho syn. A extravagantný život sa zjavne neskončil ani v Saudkovom pokročilom veku.

Ktovie, kde sa berie v napohľad vetchom starčekovi, 86-ročnom fotografovi Janovi Saudkovi, toľko energie. Aj vo svojom pokročilom veku sa údajne stal otcom. "Mám teraz na Slovensku dieťa, Jonatána, pred týždňom mal polrok," pochválil sa pred pár dňami na svojej autogramiáde spojenej s krstom pamätných mincí zo zlata a striebra. Tieto medaile vzdávajú hold tomuto majstrovi a jeho obrazu Marie 1.

Počas slávnostného príhovoru na vernisáži bolo vidieť, že napriek svojmu vysokému veku je Jan Saudek stále veľmi temperamentný muž. Ani počas rozprávania neobstojí, vrtí sa a živo gestikuluje. Nemal problém vtipkovať ani o sebe, deťoch a v narážkach spomenul aj chúlostivé veci zo svojho súkromného života. Detí má skutočne neúrekom. "Nemôžem sa dopočítať svojich detí. Povedal by som, že ich mám tak pätnásť alebo šestnásť. A niektorí už sú v penzii. Niektorí zomierajú. Ale mám pravnuka, ktorý je o 13 rokov starší ako moje posledné dieťa," zveril sa v rozhovore pre Blesk. Fotograf má so súčasnou manželkou Pavlou tri deti, Matěja (13), Annu Marii (11) a Josefínu (5), ďalšie pochádzajú z predchádzajúcich manželstiev a vzťahov. "Pracujem veľa a je to dobre, pretože živím 18 ľudí," priznal temperamentný majster fotografie.

Saudek tvrdí, že milenky ho zničili:

"Detí je plný dom. Kedysi som dcére kúpil štvorposchodovú vilu a je plná malých detí. Vidieť tie malé deti je veľmi povznášajúce, pretože sú celkom blbé. A nejaký starý dedo, ktorý na nich prispieva, ich vôbec nezaujíma. Ale taký som bol aj ja, kedysi dávno," konštatoval pre Super.cz svetovo oceňovaný umelec. Servítky si pred ústa nekladie, ohľady nemá zrejme ani voči svojej manželke, keď sa pochválil, že má na Slovensku polročného syna. Tá ale dobre vedela, s kým má dočinenia, keď si ho brala v roku 2014 za manžela na veľvyslanectve v Pekingu, kde bol vtedy pracovne. To už mali spolu dve deti. Obrnila sa svätou trpezlivosťou v rámci svojej tolerancie. V dome bývajú každý na inom poschodí. Ona s deťmi, aby sa Jan v pokoji mohol venovať svojej tvorbe, ktorá živí jeho početnú rodinu. Do dôchodku, keď bude "konečne žiť", a na ktorý sa vraj vždy tešil, sa možno ani nikdy nedostane.

Saudek svojimi fotkami obvykle rovnako šokuje, ako fascinuje:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Saudek (@saudekjan)

Pavla Saudková pôsobí ako vyrovnaná žena. Saudka spoznala, keď s ním robila interview, vtedy mala iba 24 rokov. Hneď sa vraj do neho zamilovala, aj keď on si myslí, že zamiloval sa iba on. Pavle musí asi na manželovi veľmi záležať, keď mu odpúšťa aj jeho neustále nevery. Ani jeho aktuálne oznámenie o polročnom synovi ju nezaskočilo. "Ja som im pri tom nesvietila, ja som pri tom nebola," odpovedala Blesku so smiechom. "Ale vlastne čo. Vďaka za každý nový život. Hlavne nech je dieťa šťastné. Tak ako sú naše deti so svojím otcom. Pre nás sa predsa nič nezmenilo," pokojne konštatovala. Ale zrejme to až taká novinka pre ňu predsa len nebola. "Vypustil tú správu už pred časom. Myslím, že ani nejde o peniaze, jedny alimenty už Jan aj tak platí," priznala Pavlína. "Starého psa novým kúskom nenaučíš. Zvykla som si na život, aký je. Naučila som sa veľa vecí prechádzať a Jan je taký, nič nerieši...," zverila sa už pred časom a na jednej strane si zaslúži obdiv, no na druhej strane mnohí krútia hlavou, prečo je ochotná manželovi všetky excesy tolerovať. Žeby to bola skutočne "len" čistá láska?

Súvisiace články

Najčítanejšie