Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Plakalo aj nebo! Posledná rozlúčka so Šafránkovou, pohľad na jej manžela lámal srdce!
Zdielať na

Plakalo aj nebo! Posledná rozlúčka so Šafránkovou, pohľad na jej manžela lámal srdce!

Presne 16 dní potom, čo česká herečka Libuše Šafránková vydýchla naposledy, sa s ňou rozlúčili blízki, priatelia, kolegovia, aj verejnosť. Plakalo aj nebo, no napriek dažďu prúdili ku kostolu sv. Anežky Českej na Spořilově v Prahe stovky jej zarmútených fanúšikov.

V pondelok 7. júna nikomu nenapadlo, že Libuše Šafránková, na ktorej zdravie si práve jej najbližší pri oslave jej 68. narodenín pripíjali, sa o dva dni poberie z tohto sveta. Hoci bola roky ťažko chorá, predsa len jej odchod bol príliš náhly, príliš skorý. V piatok, 25. júna, sa s ňou jej priaznivci, kolegovia, priatelia a trúchliaca rodina rozlúčili naposledy.

Posledná rozlúčka bola priam prehliadkou hereckých hviezd, ktorí svoju sympatickú kolegyňu uznávali nielen pre jej umelecké kvality, ale aj preto, aký dobrý človek bola. Tatiana Dyková, Jan Potměšil, Naďa Konvalinková, Jan Hrušínský, Eliška Balzerová, Jiří Bartoška, Jiří Macháček, Ondřej Vetchý, to sú len niektoré mená spomedzi známych tvárí na Šafránkovej pohrebe.

Smrť herečky prišla nečakane:

​Slovo dostala aj jej kolegyňa, vdova po prezidentovi Havlovi, Dagmar, ktorá niektorými spomienkami vyvolala na tvárach prítomných aj úsmev. Pekne sa vyjadril o kolegyni aj Jan Hrušínský, no napresnejšie slová zvolil azda Ondřej Vetchý: "Bola krásna, stala sa súčasťou našich životov, vpísala sa do nás, do našej DNA. Akoby v nás prebúdzala to lepšie. Táto krehká, jemná, energická žena nám dala šancu vykročiť pevným krokom v tejto neistej dobe".

​Rozlúčiť sa prišiel aj Libuškin princ, Pavel Trávníček. "Niektorí ľudia by z tohto sveta nemali odchádzať, ale stane sa to a človek to musí pochopiť, stráviť, prekonať a život zase beží svojím tempom ďalej," povedal niekdajší azda najpríťažlivejší princ z československých rozprávok. Verejnosť mala príležitosť na rozlúčenie od 10. do 14. hodiny, o 16. sa začala omša určená len pre najbližších a priateľov. Nechýbali ani hudobné momenty či už v podaní opernej speváčky Gabriely Beňačkovej, alebo optimistická pieseň Snadné je žíť od kapely MIG 21. Mnohí chceli vidieť Libuškinu životnú lásku, jej manžela, herca Josefa Abrháma (81), s ktorým strávili bok po boku vyše 45 rokov. Jeho zdravotný stav nie je najlepší a ochranka robila všetko preto, aby ho nebolo vidno, no predsa sa pár záberov podarilo, pozrieť si ich môžete TU. Z niekdajšieho urasteného fešáka je už len tieň, pohybuje sa na invalidnom vozíku a bolo zrejmé, že smútok za milovanou Libuškou zanechal hlboké stopy. Miesto posledného odpočinku nájde Šafránková 2. júla v rodných Šlapanicích pri Brne.

Súvisiace články

Najčítanejšie