Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smutné priznanie známej českej herečky: Pre TOTO už svoju tvár viac neukáže!
Zdielať na

Smutné priznanie známej českej herečky: Pre TOTO už svoju tvár viac neukáže!

Patrí medzi najkrajšie herečky zlatej éry československého filmu. Jej nežná tvár s dokonalými črtami ju predurčovala na úlohy osudových žien, z čoho azda najviac utkvela mnohým generáciám jej rola baletky, slobodnej mamičky vo filmoch Ako vytrhnúť veľrybe stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne. Čas ale plynul a podpísal sa aj na tvári krásnej Jany Preissovej, ktorá to nenesie práve najlepšie, či lepšie povedané, už nemá chuť sa ukazovať.

Jana Preissová má 73 rokov a treba uznať, že vyzerá stále veľmi dobre, stále si zachovala jemné črty aj dobrú kondíciu. Samozrejme, od čias, keď žiarila vo svojich najväčších úlohách už pretieklo veľa vody a herečka takmer upadla do diváckeho zabudnutia. Zapríčinila si to ale aj ona sama, dlhé roky totiž odmietala nakrúcať filmy, priznala pre Blesk.cz. Súviselo to údajne vo veľkej miery aj so starnutím, ktoré akosi nechcela prijať. Spravila len jedinú výnimku, keď v roku 2005 herečka prijala a v seriáli Dobrá štvrť stvárnila v  profesorku na strednej škole.  

V rozhovore pre Blesk v súvislosti s reprízou seriálu na seba známa herečka všeličo prezradila. Aj to, prečo posledné roky sa pred filmovou kamerou takmer neobjavuje. "Moja tvár už nie je na pozeranie,"  priznáva až príliš sebakriticky. Výnimku spravila len pre spomínaný seriál, ktorý režíroval skúsený režisér Karel Smyczka, a rolu profesorky gymnázia prijala. "Zaujal ma scenár," vysvetlila herečka. "V tom základe mi bola rola podobná. Som človek plachý a nespoločenský. Aj keď to k mojej profesii nesedí, je to proste tak," priznáva herečka.
Pripomeňte si Preissovú v úlohe, v ktorej ju poznajú všetci:

Jana Preissová vynikala v mladosti jemnou krásou. Nikdy si preto nepotrebovala výrazné namaľovať tvár. K jej typu by sa to proste nehodilo. Ona si toho iste bola aj vedomá, aj preto šminkami v civile veľmi šetrila. "Mamička mi hovorila: 'Prosím ťa, trochu sa prišmrncni, keď niekam ideš.' Márne," zaspomínala si na mamine dobre mienené rady. Napriek tomu, že starnutie sa jej nepáči, zjavne nepatrí k ženám, ktoré by chceli zastaviť vek plastikami, radšej preto zvolila možnosť neukazovať svoju časom, pochopiteľne, poznamenanú tvár. No neschovala sa úplne, spolu s manželom, nemenej známym hercom Viktorom Preissom, sa venovala účinkovaniu v divadle. "Na javisku je to úžasné, za tri hodiny zo seba vytesníte všetko, čo vás trápi. Zabudnete aj na boľavý žlčník," zverila sa s entuziazmom divadelne nadaná herečka.
Preissovci sú spolu už vyše päťdesiat rokov. Kedysi ich manželstvo pre hercovu neveru a nemanželskú dcéru prekonávalo ťažkú krízu. Tú však dokázali ustáť, ale citlivú herečku psychicky poznamenalo, ako sama priznáva. Starosti obom manželom robí aj jeden z ich dvoch synov, depresiami trpiaci Martin, ktorý je taktiež hercom. Tešia sa však z vnukov. Každý má ale iný prístup. Tak to bolo vraj aj pri výchove ich detí. "Ja som sa ani so synmi,  ani s vnučkou Viktorkou nehrala. Zaopatrila som ich, položila by som za nich život, ale nie som schopná si niečo vymyslieť a predstierať. V tom je skvelý môj muž Viktor. Má neuveriteľnú fantáziu," priznala svoju prekvapivú slabosť herečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie