Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Dva týždne po vakcíne prišla reakcia! Českému moderátorovi ochrnula polovica tváre!
Zdielať na

Dva týždne po vakcíne prišla reakcia! Českému moderátorovi ochrnula polovica tváre!

Zdroj: facebook/RŠ

Na jednej strane "cesta k slobode", ako mnohí vakcináciu označujú, na druhej strane obavy z neznámeho, najmä z prudkých reakcií organizmu. Po plošnom zavedení vakcinácie proti covidu-19 sa u mnohých, ktorí sa dali zaočkovať, objavili rôzne reakcie, viac či menej vážne. Nevyhol sa im ani známy český lekár, prezident Českej stomatologickej komory, spisovateľ, scenárista a niekdajší obľúbený moderátor, 51-ročný Roman Šmucler.

Niekdajší moderátor známy od 90. rokov z českej komerčnej, ale neskôr aj štátnej televízie, Roman Šmucler, už podstúpil vakcináciu obidvomi dávkami vakcíny. No ako sa aktuálne priznal a zdokumentoval aj fotkou, po druhej dávke došlo k nepríjemnej a na prvý pohľad desivej komplikácii. Podcenil údajne riziko, ktoré mu hrozilo, aj keď o ňom vedel, a vypomstilo sa mu to.

Šmucler sa ako lekár o všetkom v spojení s touto povakcinačnou komplikáciou informoval na odbornej rovni. Sleduje špecializované renomované časopisy, alebo priamo získava informácie od kolegov, odborníkov na danú oblasť medicíny. K vakcinácii sa po zvážení rozhodol pristúpiť, ale na rozdiel od prvej dávky, pri druhej urobil chybu. "Po druhej dávke očkovania mi v súlade so známymi komplikáciami napoly ochrnula tvár. Poradil som sa s kolegami v USA a rýchlo to poriešil. Je to už OK. Napriek tomu som priaznivcom indikovaného očkovania. Ale nútiť to pacientom nejdem. Medicína musí podľa zákona hovoriť pravdu a byť dôveryhodná," konštatoval otvorene lekár, ktorý je známy verejnosti aj ako scenárista či poradca televízie.

Takto pred rokmi vyspovedal kolegu Jan Kraus:

K závažnosti ochorenia na covid a jeho šíreniu sa Šmucler spočiatku vyjadroval skôr skepticky. Vnímal ho ako ťažšiu chrípku a veril, že sa teplejším počasím v lete zabrzdí jeho šírenie, čo sa aj potvrdilo. Obavy ale vyjadril v súvislosti s ekonomickými dopadmi kvôli reštriktívnym opatreniam vlády. Keď sa vlani na jeseň vírus opäť rozšíril a počas zimy nabral veľkú intenzitu, čo spôsobilo aj množstvo závažných stavov u časti populácie, svoj postoj zrejme sčasti prehodnotil. Po zvážení pristúpil na vakcináciu aj on sám. Poradil sa so svojimi priateľmi, odborníkmi z Česka i z USA, kde absolvoval kedysi medicínsku stáž. Aj preto vedel, že môže očakávať po injekcii rekciu. U neho sa prejavila až po štrnástich dňoch. "Čakal som to, takže som sa radil dopredu, pretože som vedel, že sa to môže stáť. Dokonca som sa radil s expertami tu v Česku, ktorí mi doporučovali, aby sa vôbec neočkoval," vyjadril sa pre web CNN Prima News.

Šmucler opísal aj ako postupoval pred očkovaním. "Hrozilo mi, že ochrniem, tak som si pred prvým očkovaním vzal nejakú premedikáciu, pred tým druhým som sa ponáhľal, tak som si ju nezobral a ochrnul som. Našťastie, prechodne. Je krásne vidieť, že to bolo z očkovania. Bolo to atypické. Niečo, čo malo trvať mesiace, nakoniec trvalo len tri týždne," zveril sa ďalej v rámci svojej informácie, ktorú poňal aj ako osvetu pre ľudí. "Veľa ľudí, keď dostanú pred očkovaním liek, potom nemá problémy. Ale to štát ako doporučenie nevydal. Stačilo upozorniť, že keď hrozí toto, dostane toto. Hrozí vám napríklad zrážanie krvi? Tak dostanete antigregačnú terapiu. Lekári si často poradia sami, ale chcelo by to riešiť systémovo," dodal ako odporučenie a aj preto, aby upozornil na fakt, že ľudia podstupujú očkovanie bez odporučenia lekára, ktorý pozná ich zdravotný stav a možné problémy po vakcinácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie