Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Angelinu Jolie odfotili posiatu živými včelami! Nemohla sa preto tri dni osprchovať!
Zdielať na

Angelinu Jolie odfotili posiatu živými včelami! Nemohla sa preto tri dni osprchovať!

Archívna reportáž

Herecká ikona Angelina Jolie sa na jednej z posledných fotografií v National Geographic ukázala s nezvyčajným make-upom na tvári. Jej nalíčená tvár bola totiž ozvláštnená lezúcimi včelami. Dôvod, prečo mala tento mimoriadne dôležitý hmyz na svojej tvári, ako aj na tele, niesol silný odkaz. Slávna hollywoodska hviezda, ktorá sa už pomaly viac, ako filmu venuje aktivizmu, chce tentokrát podporiť svojou svetoznámou tvárou vskutku šľachetnú a originálnu myšlienku, ktorá možno raz zachráni svet.

Herečka Angelina Jolie sa stala krstnou mamou UNESCO inovatívneho programu Women for Bees (Ženy pre včely), ktorý má za cieľ naučiť ženy včelárstvu a podporu ochrany včiel. V rozhovore pre National Geographic herečka a sedemnásobná mama zdôrazňuje, aké dôležité sú včely pre náš život a životné prostredie a že výučba zručností, ako je včelárstvo pre ženy, bude prospešná aj pre ich miestnu komunitu. 

Angelina pózovala pre fotografa National Geographic pri príležitosti Svetového dňa včiel, aby upozornila na naliehavú potrebu chrániť včely. Chce osloviť ženy, aby sa stali ochrankyňami pôvodných biotopov včiel po celom svete, aj ako podnikateľky. Na ich školenie slúži päťročný program UNESCO v spolupráci s kozmetickým domom Guerlain. Fotograf Dan Winters, ktorý filmovú hviezdu fotografoval, je sám amatérskym včelárom a pri fotení sa inšpiroval slávnym portrétom z roku 1981 kalifornského včelára Rona Fischera od známeho fotografa Richarda Avedona. Aby na Angelinu nalietali včely, musela mať telo natreté feromónmi, ktoré pritiahli záujem včiel. "Bolo to vtipné, keď mi urobili vlasy a make-up a celú ma pomazali feromónmi," pobavene povedala Jolie.

V súkromí prežívala herečka nepríjemné chvíle počas rozvodu s nemenej slávnym exmnaželom Bradom Pittom, dodnes sú otázky starostlivosti o ich deti citlivou témou. Angelina sa netají tým, že by ich najradšej vychovávala sama:

​Herečka vyrozprávala pre National Geographic, čo všetko sa udialo pred fotením. "Povedali mi, že sa nemám tri dni sprchovať. Keď na sebe máte všetky tie rôzne vône zo šampónov či parfémov, včely nevedia, čo ste," vysvetlila dôvod, prečo musela dodržať nezvyčajné nariadenie, týkajúce sa hygieny. "Nakoniec mi dali nejaké veci do nosa aj uší, aby včely nemali možnosť sa tam schovávať, ale jednu som mala celú dobu pod šatami. Mala som ju na kolene, potom liezla po nohe vyššie a vyššie a ja som si hovorila: ,Tak toto je to najhoršie miesto, kde by ma mohla pichnúť.‘ V týchto miestach zostala po celú dobu fotenia a po jeho skončení som zdvihla sukňu a ona odletela," prezradila so žartom Jolie, čo sa dialo počas fotenia.

Angelina sa nechala v mene ochrany prírody nahovoriť na poriadny adrenalínový kúsok:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa National Geographic (@natgeo)

 Je známe, že včela bodne iba ak sa zľakne, vtedy vytiahne na svoju obranu žihadlo s jedom, no potom, žiaľ, uhynie. "Musíte byť veľmi pokojní a nehýbať sa, čo pre mňa nebolo ľahké," zverila sa herečka s tým, ako dokázala, že ju včely vôbec nepichli. Snímka má poukázať na krehkú rovnováhu medzi ľuďmi a opeľujúcim hmyzom, na ktorom sme absolútne závislí. Ochrana týchto usilovných opeľovačov udržujúcich život je výzvou, ktorú by mali ľudia pochopiť. Priamo Guerlain prispel 2 miliónmi dolárov na školenie a podporu 50 žien včelárok - podnikateliek v 25 biosférických rezerváciách po celom svete, ktoré sú na zozname UNESCO. Na svete je odhadom 20 000 druhov včiel, sú ohrozované najmä parazitmi, pesticídmi, stratou biotopov a zmenou podnebia. Globálna sieť zaškolených žien by sa mala postarať o ich ochranu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie